• Karel van Bronswijk bij aula

    CDA Nunspeet

CDA Nunspeet vraagt aandacht voor de aula in Elspeet

21-04-2017, 15:50 | Lezersnieuws | Henk Kleijn

De aula op de begraafplaats in Elspeet is sterk verouderd. Het is niet direct het gebouw dat je uitkiest voor een begrafenis . Toch hebben veel mensen in Elspeet, die niet zijn aangesloten bij een kerk, geen andere keuze. De begrafenisondernemers hebben in het verleden de gemeente hier al meerdere malen op gewezen. Maar zij hebben geen gehoor gekregen, met als argument dat het aantal begrafenissen vanuit de aula per jaar te laag is om er wat aan te doen. Het CDA vindt dat er voor iedereen een plek moet zijn voor een gepaste uitvaart.

Volgens CDA'er Karel van Bronswijk voldoet de aula op de begraafplaats in Elspeet niet meer aan de eisen van deze tijd en is de aula veel te klein. Niet alleen voor de condoleance, maar zeker ook voor de afscheidsbijeenkomst . Tijdens het condoleren zijn rijen wachtenden, die tot ver voorbij de buitendeur gaan, meer regel dan uitzondering.

Bij een afscheidsbijeenkomst komt het ook zeer regelmatig voor dat het gezelschap te groot is voor de aula. Toch moet er gekozen worden voor de aula omdat mensen die in Elspeet niet zijn aangesloten bij een kerk geen andere mogelijkheid hebben voor een afscheidsbijeenkomst. De plaatselijke kerken zijn voor hen geen optie, en andere gebouwen, waaronder het Kulturhus, zijn daar niet op berekend.

Een bijkomend probleem ontstaat als er twee uitvaarten tegelijk zijn terwijl er slechts één opbaarruimte is. Dit geeft regelmatig het probleem dat een overledene in een andere plaats opgebaard moet worden omdat er in Elspeet geen plek is. Naar het overleden familielid gaan op het moment dat daar behoefte aan is, is er dan niet bij.Van Bronswijk geeft aan dat dit opgelost kan worden door een zogenaamde familiekamer te maken, zoals die ook bij veel andere aula's in gebruik is.

Mensen, die gebruik maken van de aula, betalen hiervoor behoorlijke bedragen. "Dan mag je verwachten dat je voor dat geld ook gepast afscheid kan nemen" aldus Karel van Bronswijk.

De fractie heeft over de aula vragen gesteld aan het gemeentebestuur op welke wijze de aula opgeknapt kan worden.

Voor vragen:

Karel van Bronswijk

Fractielid CDA Nunspeet

vanbronswijk@cdanunspeet.nl

06 23 74 4300