• Senioren in beweging.

Marsman te gast bij Alzheimer Trefpunt Nunspeet

10-11-2015, 23:11 | Lezersnieuws | Alzheimer Trefpunt Nunspeet

Op maandag 23 november is Tineke Marsman van fitnesscentrum MoviFit te gast bij Alzheimer Trefpunt Nunspeet op het adres Veluvine, zaal SWON, F.A. Molijnlaan 186 in Nunspeet. De bijeenkomst duurt van 19.30 - 21.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis en belangstellenden hoeven zich niet aan te melden.

Tineke Marsman zegt: "Ik denk dat ik niets nieuws vertel als ik stel dat bewegen helpt bij het vertragen en wellicht zelfs licht verbeteren van de klachten bij dementie. Maar waarom is dat zo? En wat, hoe en hoe intensief moet je bewegen? Door te bewegen gaan mensen met dementie weer beter eten en 's nachts rustiger slapen. De conditie verbetert en zij worden actiever. Je kunt samen weer meer leuke dingen doen."

"Het lichaam wordt door trainen sterker. Maar die training moet wel de juiste intensiteit hebben. Te licht bewegen zet het lichaam niet aan tot verbeteren. Immers het lichaam kan het gemakkelijk aan. Te zware belasting leidt tot overbelasting, blessures en het 'niet meer leuk vinden'. Om die juiste intensiteit te vinden heb je een ervaren en goed opgeleide begeleider nodig."

"Daarnaast moet je onderscheid maken tussen conditietraining en krachttraining. Bij conditietraining verbeter je het vermogen van je lichaam om zuurstof te transporteren naar je spieren, je hart en je hersenen. Krachttraining zorgt ervoor dat je spieren sterker worden. De dagelijkse dingen zullen je gemakkelijker af gaan en je zelfvertrouwen neemt toe. De kwaliteit van je spieren heeft een rechtstreekse relatie met je immuunsysteem. Mensen zijn minder vatbaar voor griepjes, verkoudheid en andere seizoensklachten."

Het trainen van spieren kan op verschillende manieren. Ouderen hebben vaker moeite om de trap af te lopen dan op te lopen. Spieren die daarvoor nodig zijn, kunnen worden getraind. Een instructeur begeleidt deelnemers die hulp nodig hebben. Niemand wordt aan zijn lot overgelaten. Mantelzorgers zijn welkom om mee te trainen, maar zij kunnen hun naaste ook met een gerust hart even achterlaten om boodschappen te doen of een kopje koffie te drinken. Het fitnesscentrum is gevestigd aan de Bergakkerweg 14 in Nunspeet.

Informatie over Alzheimer Trefpunt Nunspeet verstrekt Saskia de Jonge, 06-22921565 en s.dejonge@alzheimer-nederland.nl.