• Henk Hutten
 • Henk Hutten
 • Henk Hutten
 • Henk Hutten
 • Zandsculpturenfestijn Garderen

  Henk Hutten
 • Zandsculpturenfestijn Garderen

  Henk Hutten
 • Zandsculpturenfestijn Garderen

  Henk Hutten
 • Zandsculpturenfestijn Garderen

  Henk Hutten
 • Zandsculpturenfestijn Garderen

  Henk Hutten

ANWB-directeur vol lof over zandsculpturen Garderen

GARDEREN Hoofddirecteur Frits van Bruggen van toeristenbond ANWB heeft donderdagmiddag de negende editie van het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen geopend. Hij deed dat door samen met Henriëtte van Ee, de dochter van eigenaars Adri en Joke van Ee, een ANWB-paddenstoel in zand weg te scheppen voor de toegangsdeur.

Het evenement bij De Beeldentuin aan de Oude Barnevelderweg, dat vorig jaar 155.000 bezoekers trok, heeft dit jaar als thema ´Erop uit in eigen land´. Onder meer het Drielandenpunt in Limburg, de Efteling, de Deltawerken en de Keukenhof zijn in zand uitgebeeld. Maar bijvoorbeeld ook het bermtoerisme in de jaren zestig, toen het autobezit snel toenam.

,,Mensen zaten in stoeltjes naast de snelweg om naar de eerste files te kijken, ook dat is hier te zien´´, constateerde Van Bruggen. ,,Bij het bekijken van de zandsculpturen gaan bezoekers het Nederland van toen en nu ontmoeten. Ik dacht dat dit alleen bij Madurodam kon, maar dat kan dus ook in Garderen. Het is een wereld van herkenning voor jong en oud. Hier kunnen wij onze leden met een gerust hart naar toe sturen, de gastvrijheid is geweldig. Mensen zullen genieten van wat jullie te bieden hebben.´´

De hoofddirecteur refereerde in zijn toespraak ook aan de vierde plek van het zandsculpturenfestijn bij de ANWB-wedstrijd ´Leukste uitje van Gelderland´. ,,De volgende keer wordt het misschien wel de eerste plaats´´, voegde hij eraan toe. Van Bruggen roemde De Beeldentuin ook voor het maatschappelijk ondernemen. ,,Er werken hier veel mensen met een verstandelijke beperking. Zij mogen meehelpen en dan doe je ertoe. Dat geeft hen een heel goed gevoel. En blinden en slechtzienden mogen op de laatste paar dagen de kunstwerken met hun handen letterlijk ervaren. Jullie zijn een landelijk voorbeeld, dit is maatschappelijk ondernemen in de praktijk.´´

De talrijke zandsculpturen zijn vanaf vandaag - vrijdag 14 april - tot eind oktober voor het publiek te bewonderen. Meer informatie op www.zandsculpturen.nl. De kunstwerken staan zowel op een buitenterrein als in een overdekt gedeelte.

Klik hier voor een fotoalbum