• Van den Hengel is aanwezig bij de plaatsing van het laatste houten beeld in Garderen

    Henk Hutten
  • Van den Hengel is aanwezig bij de plaatsing van het laatste houten beeld in Garderen

    Henk Hutten

Beeldenroute Garderen cCombinatie tussen kunst en natuur´

GARDEREN Met de plaatsing van een beeld van een roofvogel door wethouder Gerard van den Hengel en ondernemer Ariea ten Hulscher op het grasveld voor Ten Hulscher bv aan de Speulderweg in Garderen, is de beeldenroute in Garderen afgelopen donderdag voltooid.

De beelden zijn met een kettingzaag uit hout gezaagd door woodcarver (houtsnijder) Sander Boom. Het beeld van de roofvogel hoort bij een toeristische wandel- en fietsroute, met in totaal zestien houten beelden van dieren die door dezelfde kunstenaar zijn gemaakt. Nu de eerste serie beelden er staat, is een aantal ondernemers zo enthousiast geworden over de uitvoering van het plan dat ze nog wel tien houten dierenbeelden willen laten maken door Sander Boom.

INITIATIEF De beeldenroute is een initiatief van de Garderense Ondernemersvereniging (GOV), waaraan de gemeente Barneveld 4.000 euro heeft bijgedragen. De GOV heeft zelf 4.000 euro in de beeldenroute gestoken, terwijl de Rabobank 2.000 euro van de kosten voor zijn rekening heeft genomen. De resterende 6.000 euro is geïnvesteerd door afzonderlijke ondernemers die een beeld sponsoren en bij wie een beeld is geplaatst.

De kunstroute met houten beelden is bedoeld om Garderen te promoten als toeristische gemeente. Ariea ten Hulscher, lid van de GOV: ,,ik vind het geweldig dat we in staat zijn om met enkele mensen op deze manier in korte tijd resultaat te boeken en om zo het dorp te verfraaien. Er zijn korte lijnen met de gemeente Barneveld, andere ondernemers en onderling. Iedereen doet het toch maar´´.

De beeldenroute is anderhalf jaar geleden opgezet door een kleine commissie uit de GOV, waarvan Erik Kroon, Ed van Drie en Arjo Vermeer deel uitmaken. ,,De commissie gaat niet voor half werk. Ze wil echt boven het gemiddelde uitkomen´´, aldus Ten Hulscher.

KUNST EN NATUUR Commissielid Erik Kroon: ,,Met de beeldenroute wil Garderen zich profileren als een vakantiedorp dat kleinschaliger is dan Voorthuizen en tussen de bossen ligt. Voor ons is de combinatie tussen kunst en natuur heel logisch. We hebben bewust gekozen voor beelden van eiken met schors eromheen, waardoor het lijkt alsof de bomen waaruit de beelden zijn gemaakt er altijd al hebben gestaan. De dieren die beelden uitbeelden, komen allemaal voor in de omgeving´´.

Nu het laatste beeld is geplaatst houdt de kleine commissie van de GOV zich bezig met de uitbreiding van het aantal beelden en met het maken van een routebeschrijving, met een kaart, wellicht in combinatie met activiteiten zoals een speurtocht voor kinderen. ,,We hopen dit zo snel mogelijk te kunnen realiseren´´, zegt Kroon, ,,maar we willen dit, als vrijwilligers, wel goed aanpakken. We mikken op de herfstvakantie om een compleet programma te kunnen bieden´´.

De extra tien beelden zouden volgens hem de bestaande groep van zestien goed kunnen aanvullen. ,,Er is nog ruimte voor in de belangrijkste straten van Garderen. Deze beelden zouden ook mooi een verbinding kunnen leggen tussen het dorp en het Speulderbos.''