• Eric Kroes

CDA Nunspeet vraagt aandacht voor aula in Elspeet

ELSPEET De aula op de begraafplaats in Elspeet is sterk verouderd. Het is niet een plek die je uitkiest voor een begrafenis. Toch hebben veel mensen in Elspeet geen andere keuze. De begrafenisondernemers hebben in het verleden al meerdere malen de gemeente hierop gewezen. Maar hebben geen gehoor gekregen met als argument dat het aantal begrafenissen per jaar vanuit de aula te laag is om er wat aan te doen. Het CDA stelt dat er voor iedereen een plek moet zijn voor een gepaste uitvaart.

Eric Kroes

Volgens CDA'er Karel van Bronswijk voldoet de aula op de begraafplaats in Elspeet niet meer aan de eisen van deze tijd en is de aula veel te klein. Niet alleen voor de condoleance, maar zeker ook voor de afscheidsbijeenkomst. Tijdens het condoleren op een avond voor een afscheidsbijeenkomst zijn rijen, die tot ver voorbij de buitendeur gaan, meer regel dan uitzondering.

Bij een afscheidsbijeenkomst komt het ook zeer regelmatig voor dat het gezelschap te groot is voor de aula. Toch moet er gekozen worden voor de aula, omdat mensen, die niet in Elspeet kerkelijk zijn, geen andere mogelijkheid hebben voor een afscheidsbijeenkomst. De plaatselijke kerken zijn voor hen geen optie en andere gebouwen (waaronder het Kulturhus) zijn daar hier niet op berekend.

OPBAARRUIMTE Een bijkomend probleem is dat als er twee uitvaarten tegelijk zijn terwijl er slechts één opbaarruimte is. Dit geeft regelmatig het probleem dat een overledene in een andere plaats opgebaard moet worden omdat er in Elspeet geen plek is. Naar het overleden familielid gaan op het moment dat daar behoefte aan is, is er dan niet bij. Van Bronswijk geeft aan dat dit opgelost kan worden door een zogenaamde familiekamer te maken, zoals die ook bij veel andere aula's in gebruik is.

Mensen, die gebruik maken van de aula, betalen hiervoor behoorlijke bedragen. ,,Dit zijn allemaal bedragen waarbij je mag verwachten dat je voor dit geld ook gepast afscheid kan nemen", aldus Karel van Bronswijk. De fractie heeft over de aula vragen gesteld aan het gemeentebestuur op welke wijze de aula bij de tijd gebracht kan worden.