Expositie 'In de oude school'

REGIO De kunstliefhebber die van landschappelijk werk houdt wordt vanaf zondag 6 september tijdens de nieuwe expositie in galerie "In de oude school" te Stroe op zijn wenken bediend. De schilders Jan Groenhart en Jan Jansma behoren al jaren tot de top van de Nederlandse landschapschilders. De Bergense schilder Jan Groenhart werkt uitsluitend in olieverf. Zijn doeken waren vaak relatief 'natuurgetrouwe' weergaves van de landschappen uit zijn jeugd en woonomgeving (Noord- en Zuid-Holland), maar de laatste tijd neigt hij steeds meer naar het abstraheren van dit landschap. Het werk van Groenhart is nooit een kopiëren van een werkelijkheid. Het is altijd een eigen invulling, waarbij de schildertechniek duidelijk leidinggevend is.

Dit is nog veel sterker te zien bij de Friese schilder Jan Jansma. Met grove penseel schildert hij het waddengebied. Daarbij met zijn bijzondere techniek een illusie van gedetailleerdheid wekkend die er van dichtbij beschouwd absoluut niet is.

Beide schilders hebben ook de landschappen grotendeels ontdaan van alle menselijke activiteit. Het zijn serene plekken waarin de expositiebezoeker zich graag terug zal wil trekken.

De expositie wordt gecompleteerd met stenen sculpturen van de beeldhouwer Matthijs de la Rive Box.

Beelden met als thema 'ontmoeting'. Handen of gebogen vormen die naar elkaar reiken. Geen grootse monumentale werken; ingetogen, prachtig afgewerkt en getuigend van vakmanschap en inzicht in wat de steen verborgen hield.

Zondagmiddag, 6 september, zijn Jan Groenhart en Jan Jansma in de galerie aanwezig om hun werk toe te lichten. Een unieke kans om de kunstenaar achter het werk te leren kennen.

Daarna duurt de expositie nog tot 25 oktober.

Openingstijden: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag: 13.30 - 17.00

Galerie: In de oude school - Stroeёrschoolweg 6A - Stroe

Meer informatie over de expositie kunt u vinden op de site van de galerie.