Opnieuw Klompentocht in Garderen

GARDEREN Gert en Henny de Bruin en Cees en Dicky van den Brink gaan er weer voor: Ze organiseren voor het derde jaar de Klompentocht Garderen. Gedeeltelijk in

dialect praten ze over de soorten klompen: Hoge- en lage klompen, oftewel zonder en met een leren riempje, de meest geschikte houtsoorten voor klompen (Wilg en Populier), hoe gezond het is om op klompen te lopen, omdat je alle spieren van je voeten veel beter gebruikt dan in schoenen en over mode in klompen. ,,Je hebt nooit koude voeten met klompen aan", legt Henny de Bruin uit. ,,Klompen lopen het fijnst als ze bijna versleten zijn", klinkt het unaniem. Een man die elk jaar de Vierdaagse Nijmegen loopt én ook in Garderen acte de présence geeft, verslijt een paar klompen op 500 kilometer, weten de organisatoren te vertellen. ,,Een man uit Speuld verslijt vier paar per jaar", vertelt Henny. Tijdens het Oranjefeest in Speuld heeft Gert nog tien kilometer op klompen gelopen. Herinneringen komen voorbij aan vorig jaar. Dicky van den Brink: ,,Vorig jaar régenen joh. Mensen die uit Elspeet kwamen fietsen en al drijfnat waren. Maar die lopen dus gewoon mee. De deelnemers zetten een paraplu op en klaar." De afgelopen twee jaar waren er respectievelijk vijftig en vijfenzeventig deelnemers. Honderd dit jaar zou dus leuk zijn. Gert de Bruin: ,,Alle leeftijden doen mee en voor de mensen die het echt niet redden is er een tractor met platte kar als bezemwagen." Een geruststellende gedachte. Cees van den Brink vult aan: ,,Er worden drie prijzen uitgereikt: Eén voor de leukst uitgedoste groep, een voor het orgineelste echtpaar en een voor de mooiste klompen."

Op zaterdag 17 september staat de koffie om 09.30 klaar bij Ons Lagerhuys en kunnen de inschrijvers zich melden. Om 10.30 uur vertrekken we gezamelijk vanaf de Putbrink. Na afloop is het mogelijk om een warme Hollandse hap te nuttigen. Opgeven kan via www.klompentochtgarderen.nl Bij vvoorinschrijving kost de tocht 12,50 euro en dient men voor de Oud-Hollandse maaltijd 6,75 euro te betalen. Voorinschrijving heeft -begrijpelijk- een duidelijke voorkeur vanuit de organisatie. Bij inschrijving aan de start zijn de kosten 15 euro voor deelname aan de tocht en 10 euro voor de Oud-Hollandse maaltijd in Ons Lagerhuys.