• Ofiiciële opening door UB-voorzitter Van Egteren (rechts) en wethouder Sandman.

    Geurtje van den Hoek
  • Geurtje van den Hoek
  • Gerrit Bossenbroek in de rol van 'gids voor één dag'

    Geurtje van den Hoek
  • De vrijwilligers en grondeigenaren werden verrast met een vogelhuisje in de vorm van een halve klomp.

    Geurtje van den Hoek

Uddelermeerpad nu officieel open

UDDEL Terwijl het Uddelermeer op de achtergrond zich spiegelde in de zon, werd op de parkeerplaats van Restaurant Uddelermeer het Uddelermeerpad officieel toegevoegd aan de serie Klompenpaden in Nederland.

Geurtje van den Hoek

 

De opening van het 96e Klompenpad kreeg een feestelijk tintje door het optreden van Muziekvereniging Juliana, gestoken in het 'boerenuniform' met natuurlijk de daarbij behorende klompen. Er was een flinke opkomst, Uddels Belang toonde zich zeer verrast. Voorzitter Van Egteren refereerde aan de Dorpsvisie die in 2007 tot stand kwam. Hierin werd aangegeven dat er meer dagrecreatie in Uddel welkom zou zijn. Uddel en Meerveld hebben veel moois om te laten zien en nu wordt dat dan eindelijk officieel uitgedragen met dit Uddelermeerpad.

 

BELEVING Wethouder Mark Sandman van gemeente Apeldoorn mocht zijn eerste klompenpad openen en werkte hier graag aan mee. ,,Klompenpaden en andere wandelpaden zijn belangrijk, het zijn voor ons structuurinvesteringen. De Veluwe staat bekend om de mooie natuur en het vele groen. Door dit aan de toeristen te laten zien wordt de band met de natuur versterkt en dat is belangrijk voor de toekomst. Voor de wandelaars is het een unieke beleving die is waargemaakt dankzij het doorzetten van de groep vrijwilligers. Deze mensen zorgden ervoor dat -tot nog toe- onbekende stukjes grond nu via dit pad te volgen zijn".

 

SLG-directeur de heer Arjan Vriend (hij nam waar voor projectleider Grievink) roemde het initiatief en het doorzettingsvermogen van Uddel en alle betrokkenen. Net als bij het eerste Klompenpad is ook hier het overdragen van de kennis van de historie en cultuur belangrijk. ,,Wandelaars kunnen genieten van de natuur maar ook van de vele verhalen die ze onderweg tegenkomen. Dankzij de medewerking van velen kunnen natuurliefhebbers zich de geest van de plek en daarbij het verhaal van de streek toeëigenen." 

De vrijiwilligers Hanneke Edink, Gijs van Roekel, Arend Versteeg, Riex Pot, Corrie van Essen, Corinne Heins, Johan van Sabben en Geurt Hop hebben de route uitgezocht, de paaltjes met aanwijzingen geplaatst en zullen voor het beheer zorgen. De coördinatie was in handen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in samenwerking met Kroondomein Het Loo, Uddels Belang, de werkgroep van vrijwilligers, gemeente Apeldoorn en Provincie Gelderland. En ook belangrijjk: medewerking was er ook van een aantal grondeigenaren en de Uddelse ondernemersvereniging. Bureau Zijaanzicht heeft voor Uddels Belang de zaken behartigd.

Na het officiële moment ging de groep een stukje wandelen waarbij de heer Bossenbroek wat v ertelde over het meer en de Hunneschans.

 

KLOMPEN AAN 'Wandelen door het bos, over de heide, langs een meer en een middeleeuwse schans in het prachtige buitengebied van Uddel'. Zo staat het op de mooie folder die verkrijgbaar is bij het startpunt. De route is 16 km lang, maar kan tot 10 km verkort of tot 18 km verlengd worden. Het startpunt is bij Restaurant Uddelermeer, maar natuurlijk kan ook op een andere plaats op de route worden gestart. Kijk voor alle informatie en voor de app op www.klompenpaden.nl.