• Fysiopraktijk Midden-Veluwe

Wandelen voor de gezondheid

UDDEL In juni startte in Uddel een groep deelnemers met de Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation.. De begeleiding komt van de Praktijkondersteuners van de huisartsenpraktijken Van der Brugge in Uddel en Fuhler in Elspeet, alsmede van Fysiopraktijk Midden-Veluwe.

Onder de (inmiddels grotere) groep wandelaars zijn vier diabetici die de kans aangrijpen om onder deskundige begeleiding meer te bewegen. Dit kan grote invloed hebben op hun diabetes. Maar in september doen ze ook mee met de Nationale Diabetes Challenge.

De deelnemers dragen een activity tracker die de gelopen afstand en aantal stappen opslaat. Ben je de hele dag in beweging, dan haal je wel 10.000 stappen per dag. Met een zittend beroep dus niet. Door met de groep twee keer per week ruim een uur te wandelen, bouw je conditie op, maak je een flink aantal stappen en werk je goed aan je gezondheid. Ook de deelnemers met een risicofactor als overgewicht, een hoge bloeddruk of te hoog cholesterolgehalte, ervaren deze manier van 'samen' als positief en gaan twee keer in de week op pad. Via een computerprogramma volgen ze alle vorderingen van iedereen "en" zo zegt een deelnemer: "als ik zie dat hij of zij een paar duizend stappen meer heeft gezet denk ik meteen dat ik dat toch ook moet kunnen".

Willeke van de Steeg heeft diabetes en meldde zich aan via de huisartsenpraktijk. "Het leek me wel om naast mijn wekelijks uurtje fitness te gaan wandelen. En Theo loopt ook mee". Als diabeet moet je elke dag heel goed op je suikerwaarden letten door van tijd tot tijd te 'prikken'. En een regelmatige leefstijl is belangrijk. Bij extra inspanning moet je dus extra controleren. Willeke: Vooraf controleer ik en meestal na een half uur wandelen nog eens. Soms moet ik even wat eten, maar meestal is het goed en wandelen we weer verder. Met deze warmte moet je soms ook je insulinedosis aanpassen. Ik denk wel dat het wandelen belangrijk is, maar dat zullen we vooral zien in september". En ze wandelt alweer verder.

Foto: Even controle voor Willeke. Meewandelen? Bel de fysiopraktijk of huisarts.