• 50 jaar Vale Ouwe

    Maranke Pater

Een halve eeuw De Vale Ouwe

De geschiedenis van De Vale Ouwe begint op de privé tennisbanen van de heer J. Kalt. Aan De Laak in Putten exploiteert deze vermogende Puttenaar op tennispark 'De Valouwe' een aantal gravelbanen. Wietze Landman, lid van de feestcommissie omtrent het 50-jarige bestaan: ,,Vroeger waren er in Putten geen mogelijkheden om op de zondag te tennissen, behalve bij de heer Kalt. Omdat tennissen een sport was die veel werd beoefend, hadden sporters nauwelijks de ruimte om te tennissen, aangezien de banen snel volgeboekt waren. Er kwamen steeds meer stemmen om een open club op te richten." 

Maranke Pater

De belangstelling voor een tennisvereniging bleek groot: zo'n 55 senioren en vijftig jongeren kwamen op de oprichtingsvergadering af. Op 16 maart 1966 was de oprichting van de Puttense Lawn Tennis Club De Vale Ouwe in het clubgebouw van Kalt een feit. In de jaren die volgden kwam er al snel ruimtegebrek op het tennispark aan De Laak. Landman: ,,Er waren steeds meer leden die een eigen park wilden opzetten, iets wat de heer Kalt absoluut niet wilde. Hij eiste dat mensen stopten met die plannen, of De Vale Ouwe was niet meer welkom op zijn tennisbanen."

Begin jaren '70 werd sportpark De Putter Eng ontworpen, waar ook ruimte was voor een tennispark. Een bezwaarschrift van de heer Kalt richting de gemeente volgde, want opnieuw wilde hij niet dat de spelers van de Vale Ouwe zouden vertrekken. Landman: ,,Natuurlijk wilde de Vale Ouwe best blijven, maar dan moesten er wel nieuwe banen komen. Er werden zelfs al noodbanen in het bos gehuurd."

ZONDAG In het najaar van 1976 liep de relatie stuk en was de tennisvereniging gedwongen om naar een accommodatie van Korfbalvereniging De Meeuwen te vertrekken in het park Klaarwaterbos. De Meeuwen kon eerder terecht op Sportpark De Putter Eng, waar ook ruimte werd gereserveerd voor De Vale Ouwe. Het half verharde veld van De Meeuwen in park Klaarwaterbos werd gereed gemaakt voor tennisbanen. In driekwart jaar groeide het ledental van 350 naar 525. Er was maar één probleem: er mocht niet op zondag gespeeld worden. In een kort geding tegen de gemeente bij de rechtbank in Zwolle werd de vereniging toch in staat gesteld om op zondag te spelen. Landman: ,,De vereniging had zo uit de zondagcompetitie van de KNLTB gegooid kunnen worden." In januari 1986 startte de bouw van het tenniscomplex aan de Hooiweg, waar De Vale Ouwe nu nog steeds resideert.

Nog geen twee jaar later werd de nieuwe plek officieel geopend. Jan Liemburg, voorzitter van De Vale Ouwe: ,,De grootste prestatie die de club heeft bereikt is dat er in 1992 een tennishal is gebouwd, waar nu nog steeds vele sporters gebruik van maken. We hebben 20 seniorenteams die regelmatig komen tennissen. Uit eigen middelen hebben we drie binnenbanen kunnen aanleggen met speciaal verend tapijt."

De vereniging wordt gedragen door de vele vrijwilligers. Zo zijn er genoeg mensen die een bardienst willen draaien en wordt het buitenterrein piekfijn in orde gehouden door een groep vrijwilligers. Liemburg: ,,Ik denk zelf dat dit te danken is aan het feit dat de binding met onze vereniging zo groot is. Tennis is een sport die mensen tot in hun negentigste kunnen volhouden. Eén van onze leden is al vijftig jaar spelend lid."

Tijdens een besloten bijeenkomst op zaterdag 12 maart zullen voor alle leden en genodigden onder andere Steven Kazan en theatergroep 'Op sterk water' hun opwachting maken. De tennishal wordt van binnen compleet verbouwd tot theaterzaal. 's Middags zal goochelaar Steven Kazan voor de kinderen een voorstelling geven en de theatergroep 'Op Sterk Water' treedt 's avonds op voor de volwassenen. Landman: ,,'s Avonds hebben we nog een verloting voor onze genodigden."

 

DUCHENNE Op 21 maart start er een toernooi waar zowel De Vale Ouwe als tennisvereniging het Laakhuisje bij betrokken zijn. Het toernooi wordt op beide parken gespeeld. Deelnemers leveren inschrijfgeld in om zo geld in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte Duchenne. Liemburg: ,,Het Duchenne toernooi is voor mensen uit Putten die wel of geen lid zijn van De Vale Ouwe of het Laakhuisje."

 

OPEN DAG Op 19 maart kan iedereen kennis komen maken met De Vale Ouwe. Er vinden dan ook uitwisselingen plaats met andere tennisverenigingen. Tussen 12.00 uur en 16.00 uur mogen geïnteresseerden komen kijken. De Vale Ouwe is een gezonde tennisvereniging. Liemburg: ,,We willen de komende jaren wel streven naar meer jeugdleden. We hebben trainster Helma van Breda gevonden die heel betrokken is bij alle teams. Zij is onze clubtrainer, en daar zijn we heel blij mee."

 

Voor meer informatie over tennisvereniging De Vale Ouwe: www.devaleouwe.nl. De Vale Ouwe is gelegen aan de Hooiweg 6a en is te bereiken via: 0341-354274.

foto Wietze Landman (rechts) en voorzitter Jan Liemburg zijn trots op hun vereniging.