,,Zo wordt inbreken minder aantrekkelijk"

Advertorial

Inbraak? Tienduizenden euro's schade en administratieve rompslomp? ,,Met enkele snelle aanpassingen neemt het risico al af."

,,Cameratoezicht schrikt af, maar het is niet voldoende. Vergeet voor een optimale beveiliging vooral de fysieke pandbeveiliging niet." Aartjan Tomassen van Tomassen Toegangstechniek rijdt met zijn team het hele land door om bedrijfspanden te beveiligen en schade te verhelpen. In de afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in de retail, waar met name ramkraak een populaire inbraakmethode blijft. ,,Maar kantoorpanden blijven ook prooi, met name voor computers. En garages en opslaglocaties op achteraf gelegen locaties kampen altijd met een inbraakrisico."

Zorg voor vertraging

Het risico op inbraak valt volgens Tomassen nooit helemaal uit te bannen. ,,Maar als ondernemer kun je met enkele slimme aanpassingen het inbrekers wel zo moeilijk mogelijk maken." Hij geeft als voorbeeld: ,,Dievenklauwen in de deuren of ramen kosten inbrekers al snel enkele minuten extra. Door een metalen beveiligingsdeur of -rolluik voor de glazen winkelpui komt er nog eens een half uurtje bij." Specifiek tegen ramkraken beveelt hij rampalen aan. ,,Bij een ramkraak wordt er vaak met hoge snelheid een auto in de etalage gereden. Op die manier zijn inbrekers snel binnen en is de buit meestal als weg voordat de politie arriveert. Paaltjes uit de grond, voor de winkel, maken een ramkraak onmogelijk."

Extra drempel

Hij noemt elke toegevoegde beveiligingsmaatregel een extra drempel. ,,Nee, dat is geen inkoppertie. Je zult versteld staan hoeveel ondernemers de risico's onderschatten. Hoe meer moeite inbrekers moeten doen om binnen te komen, hoe minder aantrekkelijk het voor hen wordt. Kortom: hoe kleiner het risico wordt dat er daadwerkelijk spullen worden meegenomen. Zodat de ondernemer zonder problemen door kan blijven gaan met ondernemen."

Controle belangrijk

Voor een goede werking van de toegangstechniek en -beveiliging, is het belangrijk dat er in ieder geval jaarlijks een controle en onderhoud plaatsvindt door een monteur. ,,Het draait niet alleen om veiligheid, maar vooral ook om betrouwbaarheid. Neem nu automatische deuren of slagbomen. Na sluitingstijd moeten ze gesloten blijven en ongewenst bezoek buiten houden. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze tijdens kantoor- of winkeltijden haperen en betalende klanten buiten houden."

Snel weer open

Als er toch is ingebroken, raadt Tomassen aan zo snel mogelijk tot reparatie over te gaan. Elkeminuut dat een onderneming niet kan draaien, kost immers geld. Bovendien zijn inbraakschades relatief snel te repareren. Tomassen Toegangstechniek werkt bijvoorbeeld met een 24/7 service. Het komt regelmatig voor dat de eigenaar middenin de nacht uit zijn bed wordt gebeld. ,,Laatst nog om 04.00 uur vanwege een ramkraak in Alphen aan de Rijn. We zijn direct gaan meten en aan het werk gegaan. 7.00 uur lagen de nieuwe deuren klaar. Zo kon de winkelier de volgende ochtend gewoon weer open. De problemen hoeven niet onnodig groter te worden."

Tomassen Toegangstechniek is gespecialiseerd in toegangstechniek en toegangsbeveiliging,onder meer voor de grootste winkelketens van ons land. De specialisten werken merkonhafhankelijk, met een 24/7 service en zonder contract.

Zie voor meer informatie:

www.toegangs-techniek.nl