Bouw staat open voor oudere nieuwkomers

07-07-2017, 16:50 | Lezersnieuws | Martien van Reen

De bouw zit in de lift. Dat biedt perspectief voor jongeren die graag met hun handen werken, maar ook voor werkzoekenden die al wat meer jaren op de teller hebben staan. Het UWV, opleidingsinstituut Bouwmensen en uitzendbureau Vakmasters Salland-Stedendriehoek tekenden in februari dit jaar een unieke samenwerkingsovereenkomst, die nu al zijn vruchten afwerpt.

Het aantal vacatures in de bouw loopt dit jaar op van 32.000 naar 35.000, zo voorspelt het UWV. Een optimistisch bericht als het gaat over werkgelegenheid. Tegelijkertijd waarschuwt het UWV voor een tekort aan goed opgeleide vakmensen. Reden voor het UWV, Bouwmensen en Vakmasters Salland-Stedendriehoek om de handen inéén te slaan. Het doel? Werkzoekenden te helpen aan een mooie carrière in de bouw door middel van een uniek opleidingstraject, met behoud van uitkering én baangarantie voor minimaal een half jaar.

Allround vakman in twaalf weken

Wie ingeschreven staat bij het UWV en een carrière in de bouw ambieert, kan nu met behoud van uitkering een verkorte basisopleiding volgen bij Bouwmensen Apeldoorn en Deventer. In een periode van twaalf weken worden deze zij-instromers opgeleid tot een complete timmerkracht, waarna ze met behoud van hun uitkering aan de slag gaan bij een bouwbedrijf in de regio. En dat niet alleen. Vakmasters Salland-Stededriehoek biedt deze zij-instromers ondersteuning van een professionele jobcoach én een contract voor minimaal een half jaar.

Volgens Martien van Reen, manager van Bouwmensen Apeldoorn, is de samenwerking met het UWV nu al een groot succes te noemen. "Sinds februari hebben we via dit leerwerktraject al vijftien mensen geplaatst bij bouwbedrijven in de regio. De jongste is 25, de oudste is 52. Dat maakt me trots. Hiermee geeft de bouwbranche een duidelijk signaal af ook open te staan voor oudere nieuwkomers, iets waar wij al langere tijd voor pleiten. Met een gedegen opleiding bij een gecertificeerd opleidingsinstituut als Bouwmensen Apeldoorn en Deventer kunnen wij zo werkzoekenden op leeftijd een kans bieden op een betaalde baan in de bouw."

Vakmasters Salland-Stedendriehoek is in 2015 opgericht als verlengstuk van Bouwmensen Apeldoorn en Deventer. "Ons primaire doel is om talentvolle vakmensen te behouden voor de sector", zegt Jan van Duuren, manager bij Bouwmensen Deventer. "De manier waarop wij scholing en arbeidsbemiddeling combineren is uniek We zijn een kleinschalig uitzendbureau, maar proberen wel het beste jongetje van de klas te zijn.