• Evert Leusink biedt de bewoners cake aan

    eigen foto

ChristenUnie en SHOW helpen huurders

21-11-2017, 20:01 | Lezersnieuws | Ingrid Slaa

Eindelijk worden woningen aan Nieuw-Amsterdamweg gerenoveerd.

Dankzij een actie van de ChristenUnie en de huurdersorganisatie SHOW besloot Omnia onlangs om de huurwoningen aan de Nieuw-Amsterdamweg te renoveren. Eindelijk! Dat besluit werd zaterdagmorgen samen met de bewoners gevierd. Fractievoorzitter Evert Leusink (ChristenUnie) bood de huurders en Arnold Copier (SHOW) een heerlijke cake aan.

Zeven jaar geleden betrokken Aart en Mayke de Zwaan hun huurwoning aan de Nieuw-Amsterdamweg. Aart: "Ik kreeg het advies om niet te veel op te knappen, want de woningen zouden over drie jaar gesloopt worden". Er gebeurde echter niks. Buurman Ko Bouw bevestigt het verhaal. Hij woont al 30 jaar aan de Nieuw-Amsterdamweg. Die zijn gedateerd en nauwelijks geïsoleerd: "Wij betalen een torenhoge gasrekening".

De bewoners trokken regelmatig aan de bel bij Omnia, maar kregen nul op rekest. Ten einde raad plaatste Aart het verhaal op Facebook. Dat werd opgepikt door de ChristenUnie. Evert Leusink: "Wij zijn het gesprek aangegaan met Omnia en hebben de huurdersorganisatie SHOW ingeschakeld". Al snel bleek dat er bij de woningcorporatie iets misgegaan was. De gesprekken met de ChristenUnie en de inzet van Arnold Copier van de SHOW leidden uiteindelijk tot het besluit om de woningen in 2018 te renoveren.

De ChristenUnie heeft de kwestie niet via de politiek gespeeld, maar is rechtstreeks het gesprek met Omnia en SHOW aangegaan. Evert Leusink: "Dat is misschien niet zo gebruikelijk, maar wel effectief. Als wij mensen en organisaties aan elkaar kunnen koppelen en zo problemen kunnen oplossen, doen we dat. Het werk gebeurt wat meer achter de schermen, maar we kunnen mensen er heel blij mee maken".