• COV NW Veluwe

    foto COV

COV NW Veluwe zingt werken van Berlioz en Poulenc aan de vooravond van Advent.

04-11-2016, 19:31 | Lezersnieuws | Thea Kwant

In de sfeervolle Grote Kerk van Harderwijk wordt op zaterdag 26 november 2016 aan het begin van de Adventstijd het zogenaamde Kerstoratorium L'enfance du Christ van Hector Berlioz uitgevoerd door COV Noord-West Veluwe. Een uniek concert omdat dit muziekstuk niet vaak ten gehore wordt gebracht. Daarnaast wordt ook nog het Gloria van Poulenc gezongen.

Aanvang: 20.00 uur, kerk open om 19.30 uur.

Medewerkenden:

Sopraan: Claudia Patacca

Tenor: Frank Fritschy

Bariton: Robert Muuse

Bas: Joep van Geffen

Orkest: SBO-Symfonie Orkest

Koor: COV Noord-West Veluwe

Algehele leiding: Jurriaan Grootes

Berlioz (1803 -1869) was één van de belangrijkste en meest vernieuwende vertegenwoordigers van de romantiek.

L'enfance du Christ is een oratorium voor solisten, koor en orkest (1854) op een door Berlioz zelf geschreven tekst

Het werk bevat drie delen. Het eerste richt zich op Christus' geboorte en de problemen van koning Herodes; het tweede is een pastoraal tussenspel waarin de heilige familie naar Egypte vlucht, een tafereel dat de rustigste muziek bevat die de componist waarschijnlijk ooit schreef. En het derde deel schildert de gastvrijheid die het gezin in Egypte ervaart, echt één brok grootse klankschildering dat echter met een heel sereen koor eindigt.

De Fransman Francis Poulenc (1899-1963) was de jongste van een groep componisten die zich de 'Groupe des Six' noemden. Zij probeerden eenvoudige en goed in het gehoor liggende muziek te schrijven. Vanaf 1935, toen een goede vriend omkwam bij een auto-ongeluk, schreef hij veel religieuze werken waaronder het zesdelige Gloria. Het Gloria voor sopraan, gemengd koor en orkest uit 1959 is een levendige lofhymne met een groot aandeel voor het orkest.

Poulenc zei zelf dat hij bij het schrijven van dit werk geïnspireerd werd door het zien van ernstige benedictijnenmonniken die een partijtje voetbal speelden, en die opmerking vat de sfeer van het Gloria goed samen. De muziek klinkt doorgaans speels en licht, met enkele mooie, meer ernstige momenten ertussen, zoals de twee delen met sopraan solo.

Voor meer informatie: www.oratorium-harderwijk.nl

Voor het bestellen van kaarten:Ticketunie.nl vanaf 24 oktober of op 26 november 's avonds in de kerk.

Prijzen: middenschip € 25,00, zijbeuken € 15,00