• Kunstcommissie

    Eline de Riemer

Nunspeters beslissen mee over kunstwerk voor F.A. Molijn

28-09-2016, 17:02 | Lezersnieuws | Thea Kwant

Inwoners van Nunspeet kunnen meebeslissen over een nieuw kunstwerk in de openbare ruimte: een beeld voor François Adriaan Molijn (1853-1912) op het terrein van Veluvine. Het Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet wil leven en werk van Molijn, stichter van de Veluvine verffabriek, eren met een beeld. De kunstcommissie heeft drie kunstenaars geselecteerd om een ontwerp te maken en nu is het aan de inwoners om hier hun mening over te geven. Van 28 september tot 25 oktober 2016 staan de ontwerpen in een speciale pop-up presentatie in Veluvine en zijn ze online te beoordelen op veluvinenunspeet.nl en vandenbroeklohmanfonds.nl.

In 1895 richtte François Adriaan Molijn de verffabriek N.V. Maatschappij De Veluwe op, beter bekend als De Veluvine. Molijn was een bevlogen en geëngageerd ondernemer, die oog had voor de leefomstandigheden van zijn arbeiders. Hij gaf vorm aan zijn idealen door banen, onderwijs, woningen en sociale voorzieningen in Nunspeet te creëren. Molijn wilde de industriële vernieuwingen van zijn tijd inzetten om de wereld te verbeteren — voor iedereen, en niet slechts voor de elite.

Mede door zijn bescheiden persoonlijkheid heeft Molijn echter nooit de aandacht gekregen die hij verdiende. Daar moeten een beeld en een biografie verandering in gaan brengen. Op 17 november 2016 verschijnt de publicatie F.A. Molijn (1853-1912); Nunspeet op de drempel van de moderne tijd (Waanders Uitgevers, ISBN 9789462621039), geschreven door Ben van Wendel de Joode.

Kunstcommissie

De kunstcommissie heeft drie ervaren, landelijk bekende kunstenaars geselecteerd, die het spanningsveld tussen traditie en innovatie op verrassende wijze vorm kunnen geven. De kunstcommissie roept Nunspeters op om de ontwerpen te beoordelen. Inwoners kunnen een formulier invullen bij de pop-up presentatie of online reageren. Hun motivatie zal meewegen in de keuze van de kunstcommissie.

De kunstcommissie bestaat uit Ben van Wendel de Joode (Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet), Hannelore Bosch (directeur Veluvine), Ronald Cleijssen (bedrijvenkring Nunspeet / Nunspeet uit de kunst), Margot Jongedijk (conservator Noord-Veluws Museum), Wilco Scheffer (architect Veluvine), Ingrid Slaa (coördinator Nunspeet uit de kunst) en drie leerlingen van het Nuborgh College Veluvine: Marie-Christie Kleiberg, Laura Russchen en Joëlle Visser. De kunstcommissie wordt bijgestaan door kunstadviseur Véronique Baar van QKunst uit Utrecht.