• René Roelofs van Stichting HEST (links) ontvangt een goed gevulde envelop van Cornelis Klomp van Kringloopwinkel Overnodig.

    Peter Langhorst

Stichting HEST ontvangt donatie van Overnodig

26-04-2018, 22:14 | Lezersnieuws | Jolette

René Roelofs, voorzitter van stichting HEST, kreeg afgelopen week uit handen van Cornelis Klomp, voorzitter van de Kringloopwinkel Overnodig, een cheque van 2000 euro. Deze donatie is een flinke opsteker voor HEST, die graag wat meer bekendheid krijgt voor het fantastische werk dat de vrijwilligers van deze stichting doen.

 

Overnodig besteedt de opbrengsten uit de winkel aan projecten binnen de gemeente Putten of aan doelen waar inwoners van Putten een directe connectie mee hebben. Stichting HEST is zo’n doel. Maar wat doet HEST eigenlijk? HEST staat voor Hulpgroep Ernstig zieken en Stervenden Thuis en is actief in Putten, Ermelo en Garderen. Steeds meer ernstig zieke mensen die weten dat ze gaan sterven, willen dat het liefst thuis doen. Deze mensen hebben 24 uur per dag hulp nodig. De thuiszorgorganisatie verricht de verpleegkundige en professionele verzorgende taken, maar de overige zorg en een wakend oog is de verantwoordelijkheid van de mantelzorger, veelal de partner of een familielid. Dat is voor hen een zware, uitputtende taak, zowel lichamelijk als geestelijk.

In deze situatie bieden de vrijwilligers van HEST hulp door een keer een nacht de zorg uit handen te nemen. Zo kan de mantelzorger met een gerust hart eens goed slapen, wetende dat er iemand is die over de zieke waakt en hulp biedt als dat nodig is. De mantelzorger kan de volgende dag uitgerust de taak weer overnemen. Deze hulp ervaren de mantelzorgers als ontzettend waardevol en ze zijn de vrijwilligers die hebben gewaakt dan ook erg dankbaar. ‘Er zijn’ blijkt de essentie van de taak van de HEST-vrijwilliger. Er zijn voor aandacht op de momenten dat de zieke deze nodig heeft. Het is onbetaalbare hulp en toch gratis. Want HEST brengt voor deze hulp geen kosten in rekening. Iedereen, ongeacht de dikte van de beurs, moet thuis kunnen sterven als hij of zij dat graag wil, dat is de missie van HEST.

 

Scholing

Voordat nieuwe vrijwilligers aan het werk gaan, krijgen ze een cursus en ook door het jaar heen ontvangen ze de nodige ondersteuning. Aankomend najaar is er weer een tweedaagse cursus. Zo’n scholing kost geld en daarom aanvaardt HEST deze gift van Overnodig in grote dank. HEST wil graag haar vrijwilligersleger vergroten. Het is heel moeilijk om bij een hulpvraag ‘nee’ te moeten verkopen omdat er op dat moment geen vrijwilliger beschikbaar is. Vrijwilligers hoeven niet verpleegkundig geschoold te zijn; hun taak is vooral er zijn. Ze kunnen zelf aangeven op welke dagen ze beschikbaar zijn en hoe vaak ze willen helpen. Dat kan bijvoorbeeld één keer per maand zijn, of één keer per twee weken. Maar nooit wordt een vrijwilliger vaker dan één keer per week ingezet. Een coördinator stuurt de vrijwilligers aan. Overigens zoekt HEST voor de regio Ermelo nog een coördinator.

Meer informatie over HEST is te vinden op de website www.stichtinghest.nl. Wie erover denkt om vrijwilliger te worden en graag wat meer wil weten, kan bellen naar coördinator Mieke van Zelderen, 06-20305539.