• Wandelgroep Natuurlijk Bewegen

    Grieke Dekker

Wereld Alzheimer Dag op 21 september

13-09-2017, 13:41 | Lezersnieuws | Natuurlijk Bewegen

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Nederland telt 270.000 mensen met dementie en dat aantal groeit schrikbarend snel. In de gemeente Barneveld wonen ongeveer 825 mensen met deze hersenziekte. Voor hen en hun familie organiseert Alzheimer NW-Veluwe twee activiteiten: Alzheimer Salon Barneveld én Natuurlijk Bewegen Barneveld.

De wandelgroep 'Natuurlijk Bewegen Barneveld' is bestemd voor zelfstandig wonende mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie en hun mantelzorgers. Iedere tweede en vierde woensdag van de maand organiseren vrijwilligers een mooie wandeling in de natuur. Start- en eindpunt is Landgoed Pauwenhof in Voorthuizen.

Coördinator Grieke Dekker vertelt: "Dit landgoed is prachtig gelegen in een groot natuurgebied met geurende naald- en loofbossen, glooiende heidevelden en uitgestrekte stuifzandvlaktes. Er zijn wandelroutes van verschillende afstanden op verharde paden. Om er te komen moet je het adres Hunnenweg 67 in Voorthuizen invoeren in je navigator. Vooral met het mooie weer is wandelen in de natuur een heerlijke activiteit."

"We komen om 9.30 uur samen en drinken eerst een kopje koffie of thee. Daarna gaan we op stap. We wandelen niet alleen voor de conditie, maar ook voor de ontspanning. Er wordt bij ons heel wat gekeuveld en gelachen. Ook mensen van wie de partner die dag in de dagopvang zit, zijn welkom om een frisse neus te halen. Je bent lekker buiten. De afstand, het tempo en de duur van wandelen worden aan de deelnemers aangepast. Een IVN-gids (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid) vertelt over planten en andere aspecten van de natuur. Als het weer te slecht is om te wandelen, kijken we naar een natuurfilm kijken of verzinnen we iets leuks om te doen."

Dagelijks een half uurtje lopen is niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je hersenen. En het bevordert je humeur. Zeker als je met iemand samen loopt. "Het lopen met de vrijwilligers en de gasten vind ik reuze gezellig. Kom erbij! Er is altijd plaats voor meer deelnemers en vrijwilligers. De eerstvolgende wandeling is op woensdag, 27 september" besluit Grieke Dekker.

Deelname is gratis; je betaalt alleen je eigen consumpties die deels ook nog worden gesubsidieerd door Alzheimer NW-Veluwe. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Grieke Dekker, 0342-423460, g.dekkeroskam@upcmail.nl óf bij Lisette Mulder van Welzijn Barneveld, 0342-745004, l.mulder@welzijnbarneveld.nl.