• Het bestuur van Nunspeet Energie: Gert Wentzel, Philipine Vinke, Piet de Zwarte en Erwin van Overbeek. Leendert Wijnbergen ontbreekt op de foto.

    Gemeente Nunspeet

´Nieuwe energiecoöperatie belangrijke partner gemeente´

NUNSPEET Nunspeet Energie wordt donderdag 13 april om 10.00 uur opgericht. Vijf betrokken inwoners van de gemeente willen bijdragen aan een duurzame lokale energieopwekking. Het bestuur, dat geheel uit vrijwilligers bestaat, gaat ´Voor een duurzaam Nunspeet, voor nu en in de toekomst.´

,,Het is niet toevallig dat we allemaal zonnepanelen hebben", zegt Piet de Zwarte, inwoner van Elspeet. ,,We willen allemaal bijdragen aan het minder afhankelijk worden van fossiele energie. En we dragen daarmee graag bij aan de doelstellingen van de gemeente Nunspeet om zo de gevolgen van ons energiegebruik voor het klimaat te beperken". "De taak is groot", vult voorzitter Philipine Vinke aan. ,,De gemeente wil al in 2025 de CO2-uitstoot halveren".

Gert van den Berg (Wethouder Duurzaamheid) is namens de gemeente Nunspeet bij de oprichting aanwezig. ,,De gemeente ondersteunt dit initiatief van harte. We doen dit onder andere met een startsubsidie. Tijdens de officiële start zal ik de subsidie symbolisch overhandigen" De gemeente ziet Nunspeet Energie als een belangrijke partner in het bereiken van de doelstellingen. Het realiseren van duurzame energie binnen onze gemeente is immers goed voor alle inwoners, bedrijven en instellingen. De Energiecoöperatie gaat als eerste zonneparken ontwikkelen. En daar blijft het misschien niet bij. Leendert Wijnbergen legt uit: ,,We staan open voor alle vormen van opwekking van duurzame energie."

Voorlopig start Nunspeet Energie met zonneparken op grote daken van bijvoorbeeld bedrijven. ,,Dus mensen met een huurhuis of koopwoning zonder gunstig gelegen dak, kunnen binnenkort via ons toch investeren in zonnepanelen. Nunspeet Energie regelt alles simpelweg op een dak in de buurt", vertelt Erwin van Overbeek, inwoner van Vierhouten.

Alle vier de kernen van de gemeente zijn vertegenwoordigd in het bestuur. ,,Je kunt nu beter investeren in zonnepanelen, dan je geld op de bank laten staan", zegt Gert Wentzel, accountant van De Burele en penningmeester. ,,Via Nunspeet Energie kun je een beter rendement realiseren, terwijl je ook nog mee helpt de wereld mooier te maken."

Wanneer kunnen we het eerste project van Nunspeet Energie verwachten? ,,We zijn in een vergevorderd stadium om ons eerste zonnepark te realiseren met een grote dak-eigenaar. We werken nog aan details, maar we hopen binnenkort met nieuws te komen."

Mensen die de coöperatie willen helpen, kunnen lid worden via de website. Leden krijgen als eerste het recht om zonnepanelen bij ons af te nemen. En kunnen dus als eerste gebruik maken van duurzame energie die opgewekt is in onze eigen gemeente. Een lidmaatschap kost slechts 15 euro per jaar. Meer informatie is te vinden op www.nunspeetenergie.nl.