• Ondernemers Van Bel, Van de Ridder en Van Asselt overhandigden Vos een leuke bon als waardering voor zijn grote inzet.

    Geurtje van den Hoek

Bartus Vos stopt, uddel.info blijft bestaan

UDDEL Bartus Vos is gestopt met zijn werkzaamheden voor de website www.uddel.info, door hemzelf gelanceerd in 2006. Dertien jaar lang informeerde hij de site-bezoekers over Uddel met alle wetenswaardigheden. Uddel.info is een begrip geworden.

Geurtje van den Hoek-Vermeer

Vos is altijd al geïnteresseerd in de geschiedenis van het dorp waarin hij geboren en getogen is. Ooit begon hij oude ansichten te verzamelen en zijn verzameling is door de jaren heen uitgegroeid tot zo'n driehonderd stuks schat hijzelf. ,,Volgens mij heb ik ze allemaal wel", lacht hij, ,,daar ben ik nu dus minder mee bezig".

MET NIKS BEGONNEN Dat verzamelen van oude foto's, kaarten en krantenknipsels bracht hem bij het verleden van Uddel. ,,Ik zocht altijd van alles over het verleden van Uddel en wat ik tegenkwam wilde ik wel delen met anderen. Het gemakkelijkst zou dat gaan via de digitale weg, het internet dus. Ik heb een domeinnaam geregistreerd, sociale media als Facebook e.d. waren toen niet in beeld. Ik begon met nul, maar kreeg met mijn site www.uddel.info vaste voet aan de grond en al snel groeide het aantal bezoekers naar de gemiddeld achthonderd per dag van nu. Bij bijzondere gebeurtenissen, of zoals laatst met de ijsbaan toen iedereen benieuwd was of er geschaatst kon worden, was er een piek van meer dan tweeduizend bezoekers per dag."

Vos zorgde voor nieuws en een blik in het verleden. ,,Ik begreep wel dat het gewaardeerd werd en zo werd er verder uitgebreid. Steeds meer mensen kregen internet en reageerden vaak enthousiast op de oude foto's en knipsels die op de site stonden."

OVERNAME In 2014 moest de site vernieuwd worden en hij zocht een opvolger, want een nieuwe site ging wel iets meer kosten dan in 2006. Vos vond het wel belangrijk dat de site bleef bestaan. De Uddelse ondernemersvereniging had hier wel oren naar zodat het voorbestaan kon worden gewaarborgd. Vos schiet in de lach als hij dit vertelt. ,,Je zult het niet geloven maar de dag nadat ik het contract had getekend ging mijn computer kapot en de site was onbereikbaar. Na enkele dagen is het gelukt om met een noodoplossing de site weer in de lucht te krijgen."

Bartus Vos bleef doorgaan met zijn activiteiten. Overal ging hij naar toe en maakte heel veel foto's. Thuis was hij uren druk met het bewerken. En dat naast zijn gewone werk. Vos: ,,In grote lijnen ben je toch wel afhankelijk van wat je toegestuurd wordt, dus het is in feite een samenwerking."

De uit de hand gelopen hobby leverde wel veel leuke contacten op, ook via de Facebookpagina van uddel.info. Bijna dagelijks wordt er door (oud-)Uddelsen wereldwijd meegekeken naar wat er in hun geboortedorp leeft. Op uddel.info zijn ook alle links naar de Uddelse verenigingen, instanties en organisaties te vinden.

Vos bleef enthousiast doorgaan, maar nu hij gepensioneerd is vindt hij het tijd om te stoppen, wat door velen wordt betreurd gezien de reacties. Zelfs Sinterklaas laat zich horen. ,,Het was echt prachtig om te doen al die jaren" zegt Vos met enige weemoed, maar vastbesloten. Geen site meer, maar werk genoeg. Vanaf 1 april is hij de secretaris van de Stichting Vrijwillige Hulpdienst Uddel (SVHU) dus een geheel nieuwe uitdaging. ,,En dat is wel iets anders dan in het bestuur van een vereniging."

REDACTIETEAM Lambert van Asselt van de OVU: ,,Uddel.info is een begrip geworden en dat mag niet zomaar verdwijnen dus we gaan er zeker mee door. We zoeken nog enkele mensen die het leuk vinden om een stukje te schrijven en/of een foto te maken. Of filmpjes. Bel naar 06-2247 6868. Als we meerdere mensen hebben kunnen we de taken verdelen zodat niet één iemand alles moet doen zoals Bartus deed. Dat is wel erg veel. We zijn hem dan ook zeer erkentelijk voor de manier waarop hij Uddel digitaal op de kaart heeft gezet."

De website blijft bestaan. Enkele bestuursleden zorgen voor het actualiseren. Iedereen kan het nieuws blijven aanleveren zoals dat altijd gebeurde. Op de site neemt Bartus Vos afscheid met het vosje dat achterom kijkt en zijn sporen heeft achtergelaten. Hij zegt: ,,Ajuus."