• JPR Communicatie

Beeldentuin dreigt met stoppen

GARDEREN Adri van Ee dreigt te stoppen met de Beeldentuin en het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen, als de gemeente Barneveld niet dit jaar nog met een gewijzigd bestemmingsplan komt voor het naastgelegen perceel. Dat is sinds drie jaar in Van Ees bezit. Ondertussen weigert de eigenzinnige ondernemer sculpturen van twee Rembrandt-schilderijen weg te halen, waarvan de gemeente vindt dat die op een illegale plaats zijn gebouwd. ,,De burgemeester mag ze zelf komen slopen.”

Jannes Bijlsma

Als de gemeente de bestemming niet dit jaar nog wijzigt, is het einde verhaal, zegt de geboren en getogen Gardereen. ,,Mijn hart ligt bij de zorg. Dan maak ik er hier een zorgboerderij van.” Hij zegt nu drie jaar te wachten op wijziging van het bestemmingsplan op de grond die hij van zijn voormalige buurman overnam. ,,Ik heb de grond op advies van de burgemeester gekocht en er anderhalf miljoen in geïnvesteerd. De maat is voor mij nu vol.” Daar komt bij dat Van Ee naar eigen zeggen al ruim tien jaar bezig is met de bestemming van de Beeldentuin zelf. ,,Mij is toegezegd dat het dit jaar nog geregeld is. Dat wacht ik nu maar af. Zijn de bestemmingen aan het eind van dit jaar nóg niet aangepast, dan stop ik ermee. Ik laat mij niet langer voor de gek houden.”

DWANGSOM Ondertussen stapelt Van Ee dwangsom op dwangsom. De afgelopen jaren betaalde hij voor tienduizenden euro’s aan boetes, vaak om grondgerelateerde zaken. De jongste twee dwangsommen dateren van de afgelopen dagen. De gemeente eist van de Beeldentuin-eigenaar dat zandbeelden van twee Rembrandt-schilderijen worden afgebroken. De ene, een sculptuur van ‘De Anatomische Les’ staat in een schuurtje. Daar voldoet deze niet aan het bestemmingsplan en moet het verdwijnen. Zo niet, dan moet Van Ee 3000 euro aftikken.

NIEMAND LAST VAN Dat geldt ook voor die andere bekende Rembrandt: de Nachtwacht. Dit indrukwekkende zandbeeld - 5,5 meter breed en 5 meter hoog - is momenteel in aanbouw. Het had al klaar moeten zijn, maar stortte enkele weken geleden in. Volgens de gemeente staat het op agrarische grond. Het moet voor 23 april worden afgebroken, op straffe van een dwangsom van 20.000 euro. Dit tot woede van Van Ee. ,,De voorkant staat op de grens, dus de bezoekers komen niet op het agrarische perceel. Ik begrijp niet waarom dit een probleem is. Het is mijn eigen grond en niemand heeft er last van. Ik pik dit niet.”

COLLECTEBUS Van Ee sprak maandagmiddag met burgemeester Asje van Dijk, om uit de impasse te geraken en om de - in Van Ees ogen - ‘kinderachtige’ dwangsommen te bespreken. Ze kwamen er niet uit, zegt Van Ee. Hij gaat ‘de strijd aan’. ,,Ik breek helemaal niets af. Dat mag de burgemeester zelf doen. Hem heb ik gezegd dat heel Nederland nu mag weten waar de gemeente mee bezig is. Ik zet een bordje bij het zandbeeld met een duidelijke uitleg waarom het van de gemeente moet worden afgebroken en een collectebus waar mensen een donatie mogen doen voor het goede doel. De giften stromen nu al binnen.”

OP DE VLAKTE Woordvoerder Bertil Rebel houdt zich op de vlakte, als hem wordt gevraagd naar Van Ees dreigement. Hij laat zich niet uit over wanneer het bestemmingsplan gereed is, maar laat het bij de opmerking dat Barneveld De Beeldentuin en het Veluws Zandsculpturenfestijn - erg waardeert, ,,mits deze activiteiten van de heer Van Ee plaatsvinden op locaties die daarvoor de juiste bestemming hebben."