Beeldentuin en gemeente blijven ruziën

GARDEREN/BARNEVELD Een nieuwe episode in de soap 'Beeldentuin vs. Gemeente Barneveld'. Eigenaar Adri van Ee van de Beeldentuin in Garderen wil een schuurtje op zijn terrein gebruiken voor het Veluws Zandsculpturenfestijn, in de tentoonstelling rond het thema 'Hollandse Meesters', die aanstaande vrijdag wordt geopend. De gemeente Barneveld steekt echter een stokje voor gebruik van het schuurtje, omdat dit in strijd is met het bestemmingsplan. Het is de zoveelste ruzie tussen beide partijen, de afgelopen jaren.

Jannes Bijlsma

Het gewraakte schuurtje was in december al aanleiding voor een rel tussen beide partijen. Toen al had Van Ee het willen gebruiken, voor verlichte sculpturen tijdens de Winterfair. Voor gebruik van het schuurtje vroeg hij in juli een vergunning aan. Die was nodig, omdat er een woonbestemming op het schuurtje zit. De gemeente Barneveld weigerde die vergunning in oktober. Eind november tekende Van Ee hier bezwaar tegen aan. De gemeente verbood het hem om het te gebruiken.

PRACHTIGE PLEK ,,Enkele weken geleden is er een hoorzitting geweest bij de gemeente Barneveld, over mijn bezwaar", zegt Van Ee. ,,Ondanks dat er nog geen uitspraak was op mijn bezwaar, heb ik er een zandsculptuur laten maken, gewoon omdat het er een prachtige plek voor is. Voor de zekerheid heb ik het zo gemaakt dat mensen niet door het schuurtje heen hoeven te lopen om het te zien, maar ze door een raam heen bekijken. Er komen dus geen bezoekers in de schuur. Ik ben ervan uitgegaan dat ik wel zand in mijn schuur mag opslaan; daar is een schuur tenslotte voor bedoeld." Het gaat om een sculptuur van dr. Nicolaes Tulp, getiteld 'De anatomische les' van kunstschilder Rembrandt van Rijn.

KINDERACHTIG Enkele weken geleden kreeg Van Ee plotseling gemeente-inspecteurs over de vloer bij De Beeldentuin, die hem opnieuw waarschuwden het schuurtje niet te gebruiken bij de tentoonstelling. ,,Ze braken 'm zelfs open om te kijken wat er in zat", aldus de Beeldentuin-eigenaar. ,,En veertien dagen geleden dreigde de gemeente met een dwangsom: drieduizend euro per overtreding. Het zand moest en zou er uit. Ik kan het niet geloven, het is ongelooflijk kinderachtig dat dit nu weer gebeurt."

TWIST ESCALEERT Afgezien van de ruzie in december vlogen beide partijen elkaar namelijk geregeld in de haren, de afgelopen jaren. De twist escaleerde vorig jaar, toen de gemeente Van Ee dwangsom op dwangsom oplegde. Deze boetes hadden vaak te maken met grond die De Beeldentuin, volgens de gemeente, illegaal gebruikte. De partijen stonden ook voor de rechter om de redelijkheid van de gemeentelijke boetes te betwisten. Ook kreeg Van Ee een boete omdat was geconstateerd dat bezoekers alcoholische drank nuttigden op een plek waar dat volgens de gemeente niet mocht.

TEGENWERKEN ,,Bovendien is er nu nog een geschil met de gemeente over gebruik van een terrein waar auto's worden geparkeerd", aldus Van Ee. ,,De grond is niet van mij, maar van mijn buurman. Toch krijg ik een boete, omdat het terrein wordt gebruikt door bezoekers van de Beeldentuin. Maar ik heb daar niks mee te maken." De Gardereen is diep teleurgesteld over de houding van de gemeente, die hem 'zijn succes niet gunt'. ,,Ja, zo zie ik dat. Op een of andere manier zijn ze mij liever kwijt dan rijk. Ze doen er alles aan om mij tegen te werken. Waarom nou toch?" Het Veluws Zandsculpturenfestijn is dit jaar opnieuw genomineerd voor het Leukste uitje van Nederland. Vorig jaar trok de publiekstrekker in Garderen zo'n 170.000 bezoekers.

HOORZITTING Gemeentewoordvoerder Bertil Rebel geeft aan dat het Zandsculpturenfestijn wel gewoon doorgaat, maar dat het Van Ee inderdaad niet is toegestaan dat schuurtje te gebruiken. ,,Het is inderdaad niet in overeenstemming met het bestemmingsplan", zo legt hij uit. ,,Er is kort geleden inderdaad een hoorzitting geweest over Van Ees bezwaar, maar dat ging over de vergunningaanvraag die liep tot 1 januari 2018. Het is nu april, dus dat bezwaar is nu niet meer van toepassing."

NACHTWACHT 25 zandkunstenaars werken mee aan de tentoonstelling 'Hollandse Meesters' van het Veluws Zandsculpturenfestijn. Er worden ongeveer honderd beroemde Nederlandse schilderijen 'tot leven gewekt'. Aan één daarvan, De Nachtwacht, wordt nog twee weken na de opening gewerkt. ,,Vorige week stortte deze helaas in", aldus Van Ee. ,,Dit moet de primeur van het jaar worden."