• De Vierkante Korf
  • De Vierkante Korf
  • De Vierkante Korf
  • De Vierkante Korf

Bijen- en honingmarkt in Uddel

UDDEL Bijenhoudersvereniging De Vierkante Korf houdt op zaterdag 13 juli weer haar jaarlijkse bijen- en honingmarkt. Dit jaar voor de 37e keer. Het evenement vindt plaats bij dorpshuis Het Blanke Schot, Garderenseweg 33 in Uddel. In de sfeer van de oude (Veluwse) tradities worden hier de volken verhandeld. Het loven en bieden speelt zich af zoals dat hier al gebeurde in lang vervlogen tijden. Naast die handel in bijenvolken en bijenproducten vinden er nog verschillende evenementen plaats.


Er zullen verschillende demonstraties van oude ambachten te zien zijn zoals: het vlechten van bijenkorven, met name de Uddelse vierkante korf, stoelenmatten, klompen maken, etc. Alle vervaardigde producten zijn bovendien ter plaatse te koop. 

Verder is er een uitgebreide mogelijkheid om kennis te nemen van het belang van bijen. 

Het belang van de bijen, als bestuivers bij uitstek, zorgen voor de bestuiving van ongeveer driekwart van de land- en tuinbouwgewassen en van ongeveer vijftien procent van de wilde planten. Jaarlijks komt de economische waarde van de bijen uit op ongeveer 1 miljard euro, terwijl de land- en tuinbouw belangrijk bijdraagt aan het nationaal inkomen.

De toegang tot het evenement, dat duurt van 's morgens acht uur tot 's middags drie uur, is geheel gratis. De officiële opening vindt rond elf uur plaats, waarbij tevens de prijzen worden uitgereikt voor de gehouden keuringen eerder op de morgen. Voor parkeren is er ruimschoots gratis gelegenheid in de directe nabijheid van de markt.

Meer informatie is ook te vinden op Facebook