• Atelier Loes Schoolderman
  • Loes van Nijhuis-Schoolderman is bekend om haar bronzen beelden van mensen met een verstandelijke beperking.

    Atelier Unsterbroek

Bijzondere portretten in brons

PUTTEN In het weekend van 31 mei, 1 en 2 juni 2019 wordt voor de tweeëntwintigste keer de Atelierroute Putten georganiseerd. De krant portretteert de komende weken diverse deelnemers aan het evenement. Loes van Nijhuis-Schoolderman is al veertien jaar kunstenares. Ze is bekend om haar bronzen beelden van mensen met een verstandelijke beperking.

Van Nijhuis had altijd al een creatieve kant. Ze is docent geweest in het ZMLK-onderwijs. ,,Ik heb altijd al verschillende dingen gemaakt. Van poppen tot schilderijen. Toen ik een ongeval had gekregen werd de tijd even stilgezet. Op dat moment bedacht ik me: ‘Ik kan wel stil gaan zitten, maar ik kan ook kijken of ik wat creatiefs kan doen met mijn handen.’ En daarom heb ik de stap gemaakt naar de Vrije Academie in Nunspeet.” Na vijf jaar werd ze gecertificeerd kunstenaar door haar serie portretten in brons van mensen met een verstandelijke beperking. ,,Sindsdien ben ik daar in verder gegaan. Nu maak ik van alles, niet alleen portretten in brons. Ik gebruik ook ander materiaal zoals keramiek, maar mijn grootste passie ligt in de portretten van brons.”

VERKEERDE BEEN Ze heeft altijd al een speciale band gehad met mensen met een verstandelijke beperking, niet alleen door haar werk als juf. ,,Wij hebben zelf een dochter gekregen met een verstandelijke beperking en daardoor is ons hele verleden gekleurd. Zeventien jaar lang hebben we ook een manege gehad voor kinderen met een beperking in Ermelo. Daarnaast doen we op vrijwillige basis ook veel met mensen met een verstandelijke beperking, ze maken echt deel uit van ons leven. Momenteel is Van Nijhuis bezig met een nieuwe serie portretten in brons. ,,Dat worden portretten van mensen met en zonder een beperking. De grap wordt dan: ‘wie is nou wie?’ In het leven zijn er veel mensen die wel even kijken als je met iemand met een beperking langs komt lopen. Ik wil mensen met deze serie op het verkeerde been zetten.”

De serie gaat ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’ heten. ,,Ik heb onder andere een beeld gemaakt van een vrouw waarbij je als kijker op het eerste gezicht denkt dat het een operazangeres is. Maar eigenlijk is het een dame met een verstandelijke beperking die haar eigen jurken maakt. Dit zijn grote gewaden. Als ze onrustig is, gaat ze staan om te draaien en dan bolt haar jurk prachtig op.” Voor Van Nijhuis is het de kunst om mensen precies neer te zetten zoals ze zijn. ,,Ik wil mensen laten nadenken: wat maakt iemand met een verstandelijke beperking nou anders dan hoe ze zelf zijn. Ik wil juist laten zien dat ieder mens zo zijn of haar eigen beperkingen heeft.¨

Bij het maken van haar kunst worden de mensen die ze portretteert ook nauw betrokken. ,,Je probeert natuurlijk om iemand zo goed mogelijk neer te zetten, dus ik maak foto’s van ze en ga regelmatig naar ze toe.” Tijdens de Atelierroute zal Van Nijhuis haar bronzen portretten meenemen, maar ook haar keramiekwerk. Ze heeft haar eigen atelier.

Voor meer informatie: atelierunsterbroek.nl.