• Archief BDUmedia

Bouw van gezondheidscentrum aan Nachtegaalweg

ELSPEET De Nunspeetse gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor de bouw van het gezondheidscentrum op een braakliggend perceel aan de Nachtegaalweg in Elspeet. Daarmee is de voortzetting van de gezondheidszorg in deze plaats gewaarborgd.

Wijnand Kooijmans

Voor de initiatiefnemer, de Garderense huisarts J.A. Peters, is een ware zoektocht vooraf gegaan aan het vinden van een geschikte locatie. Vrijwel alle beschikbare locaties in Elspeet zijn daarbij de revue gepasseerd. De komst van het gezondheidscentrum is noodzakelijk omdat de twee Elspeetse huisartsen binnenkort met pensioen gaan en ook de tandarts de pensioengerechtigde leeftijd nadert. Patiënten van hem stappen nu al over naar andere praktijken.

PLUS Onder meer is gekeken naar de oude locatie van supermarkt Plus aan de Apeldoornseweg. Deze viel af omdat er te weinig parkeergelegenheid was, maar ook omdat er in de directe omgeving twee scholen zijn gevestigd. Dat zou de nodige gevaren wat betreft de verkeersveiligheid met zich mee kunnen brengen. Ook speelde mee dat een deel van de toegangswegen maar beperkt toegankelijk waren vanwege een historische boom. Inmiddels is de locatie door een andere partij ingevuld.

De locatie tussen het Spoekeboompje en de Staverdenseweg werd afgewezen door het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders. Dat geldt ook voor een terrein aan de Diepeweg, eigendom van een particulier. De eigenaar van het pand van de familie Stoffer aan de Vierhouterweg bleek niet bereid de grond te verkopen. Bovendien viel de locatie af omdat de grond ernstig is vervuild.

KOK Het pand van woninginrichting Kok aan de Uddelerweg bleek te klein en bovendien was hier te weinig parkeergelegenheid. Bovendien is het achterste deel van het pand inmiddels verkocht aan een achterbuurman die als aannemer werkzaam is. Kok is inmiddels gestopt, in het pand komt kantoorruimte voor kleine ondernemingen in Elspeet.

Ook is gekeken naar een mogelijkheid samen te werken met Philadelphia in hun nieuw te bouwen locatie aan de Nachtegaalweg tussen de Oranjehof en het nieuwe verpleeghuis Norschoten. De gemeente Nunspeet beoordeelde de locatie als te klein en te weinig parkeergelegenheid. De Feijtahof bleek te klein voor het vestigen van het gezondheidscentrum.

KULTURHUS Het Kulturhus werd vooraf als gebouw niet ideaal gevonden. Peters zegt alles echter wel bouwtechnisch te hebben laten uitzoeken. Uiteindelijk bleek er een gat tussen de prijs die hij wilde betalen en Omnia over van rond de zeshonderdduizend euro. Deze optie heeft, zo geeft Peters aan, een half jaar van de zoektijd in beslag genomen, waarvoor ook nog eens vijftigduizend euro aan kosten moesten worden gemaakt.

Het terrein van aannemersbedrijf Bossenbroek viel af. De gemeente Nunspeet wil hier vasthouden aan de bestemming welke een klein industrieterrein toestaat. Ook het terrein van de voormalige bloemisterij aan de Uddelerweg viel af door te weinig ruimte en te weinig parkeergelegenheid.

De laatste locatie die afviel was het terrein van de Da Costaschool. Besluiten over de bestemming lieten op zich wachten. Wel kwam het terrein aan de Nachtegaalweg in zicht waar het centrum nu definitief wordt gevestigd.