• Met het toeristentreintje heeft de nieuwe burgemeester een rondje Elspeet gedaan.

    Eric Kroes

Burgemeester van de Weerd maakt kennis met Elspeet

ELSPEET Burgemeester Breunis van de Weerd heeft op uitnodiging van de dorpsvereniging en de ondernemersvereniging een 'welkomstrondje' in Elspeet gemaakt. Met het toeristentreintje van de Gemeente Nunspeet als vervoermiddel werden de eerste geheimen van Elspeet onthuld.

Eric Kroes

In de middag kregen de ondernemers van Elspeet de kans om zich op een persoonlijke wijze te profileren. Peter Kuiper van drogisterij De Brink gaf Van de Weerd een rondleiding door zijn winkel en zijn postagentschap. Kuiper: ,,Vijf jaar geleden ben ik door de politiek gevraagd om dit postagentschap open te houden vanwege de leefbaarheid van het dorp. Maar gezien de nieuwe ontwikkelingen rondom de keuzes voor het plan De Brink lijkt het of de politiek dit alweer vergeten is. Wij als ondernemers hebben de aanwezigheid van parkeerplaatsen en bedrijvigheid gewoon nodig om te overleven. Moet er niet aan denken dat onze klanten die jaarlijks 14.000 poststukken bij ons komen brengen vanaf de openbare weg dit maar binnen moeten sjouwen. Denk dat ze lekker doorrijden naar Nunspeet of zo."

Burgemeester Van de Weerd kreeg veel achtergrondinformatie van de diverse ondernemers. Van de Weerd: ,,Dit zijn leerzame momenten die later bij de besluitvorming in het Gemeentehuis goed van pas kunnen komen. Erg nuttig en vooral ook erg leuk om even bij een bedrijf binnen te kunnen kijken voor een indruk." Het programma bij de Ondernemersvereniging werd afgesloten met een barbecue.

De Dorpsvereniging nam in de avonduren het stokje over en maakte met haar bestuur en de burgemeester een tour door het dorp. Alle bezienswaardigheden en belangrijke plekjes in Elspeet werden aangedaan of bezichtigd vanuit het treintje. Daarbij werd zoveel mogelijk informatie gegeven door de bestuursleden van de dorpsvereniging. Over de bijzonder scholen, schaapskooi, molen, de sportvelden maar ook de de bijzondere kerk bij Mennorode.

Aansluitend kregen de inwoners van Elspeet de gelegenheid om kennis te maken met de burgemeester bij het Oud Veluwsch Eethuis. Helaas was de belangstelling zeer matig.

Breunis van de Weerd: ,,Wat heeft Elspeet toch veel te bieden aan oude en bijzondere gebouwen met heel veel historie. Kijk maar eens naar de twee bijzonder scholen die we hebben. De één op palen en andere met een rieten dak." De burgemeester ging tevreden naar huis en bedankte bij het afscheid de dorpsvereniging en de ondernemersvereniging voor de introductiemiddag en -avond in Elspeet.