Centrum Putten zeer gewaardeerd

PUTTEN Het centrum van Putten wordt door inwoners van deze gemeente en bezoekers het hoogst gewaardeerd als het gaat om de koopcentra op de Noord Veluwe. Dat blijkt uit het onderzoek 'Kijken, Kijken naar Kopen' dat door I & O Research is uitgevoerd in opdracht van de regio Noord-Veluwe. Hieruit blijkt ook dat de inwoners van Putten het vaakst naar de weekmarkt gaan in hun eigen plaats.

Wijnand Kooijmans

Het onderzoek is uitgevoerd in alle gemeenten en kernen die vallen binnen de zes gemeenten die behoren tot de regio Noord-Veluwe. Daarnaast zijn ook de kernen binnen de gemeenten Hattem en Heerde meegenomen in het onderzoek alsmede ook Zeewolde. Inwoners van deze laatste gemeente zijn vooral gericht op Harderwijk.

 

INRICHTING Het aantal winkels in Putten scoort een 8,2 als rapportcijfer, de kwaliteit wordt met een 8,1 gewaardeerd. Dat cijfer wordt ook gegeven voor de bereikbaarheid. Het laagst scoort de inrichting van de winkelstraten met een 7,5 als rapportcijfer. Hierin kan volgens de bezoekers wel verbetering in worden aangebracht. Uit het onderzoek blijkt ook dat het centrum van Putten, naast Harderwijk en Nunspeet, relatief veel winkelend publiek trekt. De veiligheid en de bereikbaarheid van het winkelgebied, de kwaliteit van winkels en de mogelijkheden fietsen en auto's te parkeren scoren hoog.

Als het gaat om het doen van de dagelijkse omzet wordt deze door de meerderheid van de winkeliers gehaald uit aankopen door inwoners van de gemeente Putten zelf. Als het gaat om non-food artikelen scoort Putten, naast Harderwijk, Ermelo en Nunspeet, eveneens hoog. Het gaat om 91 procent van de eigen inwoners. Wel wordt voor de aanschaf van non-food artikelen ook vaak uitgeweken naar andere kernen als onder meer Amersfoort en Utrecht.

Aan dagelijkse boodschappen wordt er op de Noord-Veluwe 580 miljoen omgezet. In Putten gaat het om jaarlijks 58,5 miljoen euro. Als het gaat om non-food artikelen wordt op de Noord-Veluwe 343,9 miljoen euro omgezet. Putten neemt hiervan 48,6 miljoen euro voor rekening.Inwoners van Putten blijken, als het gaat om dagelijkse producten, ook inkopen te doen in Ermelo en Harderwijk.

Omgekeerd doen ook inwoners van deze beide gemeenten inkopen in Putten.Als het gaat om de uitgaven per inwoner gaat het in Putten om een bedrag van 2.650 euro per jaar. Dat is aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld in Nunspeet waar de gemiddelde besteding op 3.900 euro ligt. Deze laatste plaats scoort ook het hoogst als het gaat om de gemiddelde verkoop per inwoner in de non-food sector. Het gaat om 2.630 euro waar dit bedrag in Putten op 1.980 euro ligt.

 

PUBLIEK Putten neemt de derde plaats in als het gaan om het aantrekken van het meeste winkelende publiek. Alleen Harderwijk en Nunspeet scoren hoger. Voor Nunspeet geldt dat een groot deel van de bezoekers ook van elders komt.Als het gaat om koopzondagen maakt vier procent van de inwoners van Putten hiervan gebruik  waarbij vooral Zwolle en in mindere mate Amersfoort in trek zijn.