• - t Hul Noord blijft in beeld voor woningbouw.

    Bram van de Biezen

Cynische blik naar Nunspeetse woningbouwcijfers

NUNSPEET Wethouder Jaap Groothuis van de gemeente Nunspeet heeft in eerste instantie met het nodige cynisme gekeken naar de woningbouwcijfers in het provinciaal rapport 'Wonen in balans.' Cijfers die volgens hem zo ver van de werkelijkheid afstaan, dat iedereen wel kan snappen dat ze niet kloppen.

Wijnand Kooijmans

Het aantal woningen dat Nunspeet mag bouwen bedraagt, volgens het rapport, honderd in de periode van 1 januari 2018 tot en met 2040. Dat aantal is inmiddels vanaf de eerste datum al gebouwd. Dat zou, volgens de wethouder, betekenen dat hij de komende jaren rustig kan achterover leunen wat betreft de woningbouw.

De werkelijkheid ligt echter anders, zo geeft de wethouder te kennen op vragen van raadslid Koos Meijer (CDA). Die geeft aan dat de woningbouwcijfers een beladen begrip is.

Het rapport heeft dan ook onmiddellijk reacties opgeroepen ten aanzien van het voorkeursrecht dat de gemeente heeft gelegd op grote delen van het gebied 't Hul-noord. Wanneer het getal van honderd juist is heeft dit, volgens de CDA-voorman, dan ook grote consequenties voor de toekomst.

Meijer vraagt zich af of en wanneer het college op de hoogte was van het rapport en vindt dat als de cijfers niet kloppen deze publiek moeten worden weerlegd. Ook vindt hij het jammer dat het college de raad niet heeft geïnformeerd.

HOOGTE Groothuis zegt dat hij niet op de hoogte was van het rapport tot hij hier vragen over kreeg. Voor hem reden nadien toch op onderzoek uit te gaan. Tot zijn verrassing constateert hij dat ook de verantwoordelijk Gelders gedeputeerde en de beleidsmedewerkers van de provincie Gelderland de cijfers niet kenden.

De middag voor de raadsvergadering is Groothuis nog gebeld door de Gelderse gedeputeerde. Hieruit blijkt dat de grote steden bij de provincie aan de bel hebben getrokken omdat zij worden overspoeld door woningzoekenden uit het Westen. Dat is aanleiding geweest een bureau te laten onderzoeken of dit juist is of dat hun vragen alleen zijn ingegeven een hoger contingent woningen te krijgen.

METHODE Door het bureau is een andere methode gebruikt om de woningbouwcijfers te berekenen. Dat brengt grote verschillen met zich mee. Wanneer cijfers worden berekend volgens de methode van het bureau betekent dit, zo zegt Groothuis, dat in een stad als Amsterdam ineens dertigduizend woningen minder behoeven te worden gebouwd.

Het college van b en w gaat de woningbehoefte op een rijtje zetten en komt dan met een voorstel naar de gemeenteraad. Koos Meijer zegt dat ook voor hem al snel duidelijk was dat de cijfers uit het rapport 'Wonen in balans' niet juist zijn. Naar aanleiding van een vraag van Gerald Mulder (SGP) zegt Groothuis dat bekeken wordt welke invloed de woningbouw heeft op het vertrek van jongeren uit Nunspeet. Een eerder rapport was op dit punt schokkend volgens de wethouder.