• Her en der zijn bosjes takken neergelegd.

    Rik Bronkhorst
  • Ondanks versperringen komen crossers hier nog wel langs.

    Rik Bronkhorst
  • Grote paden zijn compleet afgesloten.

    Rik Bronkhorst

Defensie kapt wederom bomen Garderense Veld

GARDEREN Het ministerie van Defensie heeft afgelopen week wederom rigoureuze maatregelen genomen tegen de overlast van quads en motoren bij schiet- en oefenterrein het Garderense Veld. Het gebied is door extra bomenkap bijna onbegaanbaar. Plaatselijk Belang Garderen heeft donderdag nog een gesprek met vertegenwoordigers van defensie gehad. Tijdens dit samenzijn is beloofd dat het bos en de hei weer begaanbaar worden voor wandelaars en fietsers. ,,Het is gewoon gênant", reageert voorzitter Ton van Krevel.

Rik Bronkhorst

,,Naast mijzelf was er ook nog een ander bestuurslid van Plaatselijk Belang aanwezig en een betrokken Gardereen", laat Van Krevel weten. ,,Namens defensie voerde een majoor van de kazerne Ermelo het woord. Hij nam ook twee collega's mee: één marechaussee en iemand van het Rijksvastgoedbedrijf. Het was een heel positief gesprek. We hebben de situatie geschetst en aan elkaar onze standpunten uitgelegd. Het is fijn als je elkaar in de ogen kan kijken." Volgens Van Krevel bood de majoor oprecht zijn excuses aan voor de communicatie de afgelopen weken.

MOEITE MET CROSSERS In een mailwisseling legde een stafonderofficier de schuld van het overmatig crossen bij de Garderense bevolking. Vervolgens heeft Plaatselijk Belang lang op antwoord van verschillenden betrokkenen binnen defensie moeten wachten. ,,Wij vinden het heel vervelend wat er is gebeurt. De betrokken persoon heeft geëmotioneerd gereageerd. De communicatie had eleganter gemogen." Erik Morren, communicatieadviseur van de Koninklijke Landmacht, geeft hetzelfde toe: ,,De stafonderofficier werkt al jaren in het gebied. De manier waarop het gebied kapot is gemaakt ging hem aan het hart."

Daarnaast vallen beide collega's de stafonderofficier niet af. ,,Het is wel ons gebied. Particulieren mogen daar gewoon niet in crossen. Wij crossen zelf ook in het gebied, maar gaan er dan op een fatsoenlijke manier mee om. Met de publieke crossers hebben wij heel veel moeite." De marechaussee voegt daar volgens Van Krevel nog aan toe dat wie betrapt wordt een boete - en de crossmotor als pakketje - samen thuis krijgt. Zij gaan daar goed op handhaven. ,,Garderenen zijn van harte welkom om te wandelen en fietsen, zij het fatsoenlijk."

VERKERING MET DEFENSIE Door het positieve gesprek is de verbazing bij Van Krevel dan ook groot toen hij hoorde dat er toch weer bomen zijn gekapt. ,,Je kunt nu nauwelijks het gebied nog in. Het is één grote puinhoop." Hij vindt het ,,gewoon gênant". ,,Het ene moment voer je met de heren een goed gesprek, het volgende moment ben je weer terug bij af."

Van Krevel heeft inmiddels om tekst en uitleg gevraagd bij defensie. De majoor is niet op de hoogte van het kappen en zal navraag doen. Ook Morren weet niet waar het is misgegaan: ,,We gaan het intern uitzoeken. Dit is niet hoe wij werken." Van Krevel is vooral teleurgesteld: ,,De relatie tussen Garderen en defensie is altijd goed geweest. Er zijn zelfs verkeringen tussen militairen en inwoners ontstaan. Het is jammer als onze verkering uit zou gaan."