• Burgemeester Van Dijk feliciteerde Cor en Gerrie Bakker met hun zestigjarig huwelijk.

    W.M. van de Krol

Diamanten echtpaar Bakker onder indruk van medeleven

GARDEREN Toen zestig jaar geleden, op 5 september 1958, de Garderense Cor Bakker met de Barneveldse Gerrie van Ee in het huwelijk trad, kwam het weer overeen met dat van afgelopen woensdag. Hoe oud ze waren toen ze verkering kregen vinden ze lastig te zeggen, want ,,het was niet meteen in één keer 'aan'''. Cor werkte als kleermaker bij Bossenbroek in Voorthuizen toen hij met Gerrie verkering kreeg.

Inez van den Broek

Nadat Bakker in eerste instantie in de kleermakerij van zijn vader was gaan werken, op de hoek van de Speulderweg/Putterweg in Garderen, trad hij later in loondienst bij de firma Barcon. In de jaren die volgden werkte hij onder meer bij Bossenbroek, Wennekes, Bolt en Hein van de End, zodoende kwam hij in Voorthuizen, Barneveld, Nunspeet en zelfs in Genemuiden. Het was in de tijd dat de confectiemode opkwam: standaard collecties van heel veel dezelfde kledingstukken, geen maatwerk meer.

Helaas liet de gezondheid van Cor Bakker het op veertigjarige leeftijd wat afweten. Hij kreeg last van zijn ogen, wat later het werken als kleermaker onmogelijk maakte. De tuin aan de overkant van de Speulderweg, van buurman Ot, werd een welkome afleiding. Bakker was er vaak te vinden, schoffelend tussen de groenten.

Gerrie van Ee woonde als kind aan de Schoutenstraat in Barneveld en groeide daar op in een gezin met twaalf kinderen. Nadat ook zij als kleermaker werkte bij Bossenbroek, waar ze Cor leerde kennen, ging ze op achttienjarige leeftijd de opleiding tot kraamverzorgster doen. Dat werk heeft ze ruim acht jaar met plezier gedaan.
Ze stopte toen ze met Bakker trouwde en in Garderen, bij de manufacturenzaak ging wonen. Maar op de eerste werkdag na hun huwelijksdag - dus op maandag 8 september 1958 - stond Gerrie achter de toonbank van de winkel. Haar toenmalige 'nieuwe' buurvrouw Mina Zevenbergen zei indertijd: ,,Jie bin gek, goa je direct in de winkel stoan!"

ACTIEF Gerrie deed het echter met plezier. Naast het opvoeden van de vier kinderen die het echtpaar Bakker kreeg, werkte ze in de winkel, was bestuurslid van de Plattelandsvrouwen en deed en doet nog ander vrijwilligerswerk. Zo breit ze nog steeds lapjes voor dekens voor Oost-Europa. Ze is blij met het feit dat ze haar rijbewijs nog heeft en dus mobiel is. Mensen uit het dorp komen het echtpaar ook vaak wandelend tegen. Cor en Gerrie maken al jaren dagelijks samen een wandeling van zo'n anderhalf uur in en om Garderen.

Burgemeester Van Dijk kwam woensdag bij het echtpaar op bezoek om zijn felicitaties over te brengen. De ambtsketting viel bij Gerrie in de smaak. Oog voor detail lijkt haar aangeboren.
De heuglijke dag is gevierd met de familie en het echtpaar is onder de indruk van de vele blijken van medeleven: ,,Alle kaarten, het prachtige boeket van de gemeente Barneveld en het bezoek van de burgemeester natuurlijk."