• Maarten van de Kolk neemt het dirigeerstokje over van zijn broer Erik van de Kolk.

    Eric Kroes

Dirigentwissel bij Fanfarekorps

ELSPEET Het Fanfare Orkest, onder leiding van Erik van de Kolk en het A-Slagwerkensemble onder leiding van Wibrand van Norel, verzorgt op zaterdag 4 maart het Voorjaarsconcert. Tijdens dit concert zal Erik van de Kolk voor het laatst voor zijn geliefde fanfareorkest staan als dirigent. Zijn jongere broer Maarten van de Kolk gaat het dirigeerstokje overnemen.

Eric Kroes

Erik en Maarten van de Kolk zijn echte kinderen van de Elspeetse muziekvereniging. Beide zijn gevormd en gekneed bij het Elspeets Fanfare Korps en hebben later hun weg gevonden in het dirigeren. Maarten: ,,Iedereen weet dat mijn opa en vader jarenlang hebben gespeeld, en nog spelen, bij het fanfarekorps. Erik vult aan: ,,Opa en oma van de Kolk zijn ook altijd onze grootste fans geweest en dat vinden we heel speciaal."

PROMOTIE Erik: ,,Ik heb hier in die acht jaar veel mensenkennis opgedaan en kunnen groeien als dirigent. Iedereen maakt in zijn loopbaan fouten en ik heb die ook gemaakt. Bij de fanfare hebben ze mij de kans gegeven om te bouwen en ervoor te gaan met de muzikanten." Dit heeft geleid tot tweemaal een promotie en daarom mag nu zijn broertje Maarten instappen. Erik: ,,Ja, ik heb Maarten aangeprijsd toen de commissieleden naar hem vroegen. Maar de rest heeft Maarten op eigen kracht gedaan.''

Erik gaat in België de Noord Limburgse Brassband dirigeren. Deze uitdaging kon hij niet weerstaan want een brassband uit de top drie van België, daar word je niet alle dagen voor gevraagd. Erik: ,,Ik heb in Elspeet altijd mezelf kunnen zijn en de muzikanten kunnen motiveren met kracht en enthousiasme. Tevens wil ik Aalt van Asselt nog even apart bedanken, wat steekt die man veel energie in zijn fanfare. Echt top!"

PROFESSIONEEL ,,Leiding geven aan de fanfare is een grote uitdaging!" aldus Maarten. ,,Daarom heb ik ook eerst ergens anders wat ervaring opgedaan. En het is mijn beroep, dus professioneel opstellen zal moeten." Maarten ziet ook wel valkuilen maar hoopt verder te kunnen bouwen waar Erik gebleven was. Maarten: ,,Het is een warme vereniging en iedereen zal aan mij moeten wennen en andersom. Als ze mij de tijd geven zullen ze daar zeker ook wat voor terugkrijgen.''

De avond dat de dirigeerstok van dirigent wisselt, wordt zeker een memorabele avond voor de Van de Kolkjes. Hun jongste zus komt ook nog even zingen. Het Voorjaarsconcert vindt plaats in het Kulturhus van Elspeet aan de Nachtegaalweg 2. De avond begint om 19.30 uur.