• Archieffoto van de rusthoeveloop; hardlopen door de bossen.

    Archief BDU Media

Dit is er komende week te doen in de regio

VELUWE Nieuwsblad De Band plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen. De volledige lijst met activiteiten is dagelijks te vinden in onze online agenda.

15 maart 2019

Putten

[Sterrenkijken door een telescoop
[19:30 Kelnarijstraat 40
Sterrenvereniging Astra Alteria doet ook dit jaar mee aan de 43ste Landelijke Sterrenkijkdagen in en rond de Gabriëlschool. Buiten staan meerdere telescopen opgesteld op het schoolplein. De blikvangers zijn de maan (een dag na het eerste kwartier), de Pleiaden, de rode planeet Mars en de Orion-nevel. Sterren en sterrenbeelden zullen met een laserpointer worden getoond en benoemd. Nadere informatie via Michel Jochems, 06-41476474 of www.astraalteria.nl.

16 maart 2019

Elspeet

[Schapendriftrun en hardloopcursus Elspeet
[11:30 Schapendrift 23
Elspeet rent voor Rwanda; voor de derde keer op rij de Elspeetse Schapendriftrun georganiseerd. RegioBank Elspeet-Uddel heeft zich opnieuw als hoofdsponsor aan dit evenement verbonden. Vanaf begin januari tot aan de run zelf wordt een hardloopcursus georganiseerd. Beginnende en gevorderde hardlopers kunnen op maandagavond of op zaterdagochtend tien weken lang meedoen aan de trainingen. Op de website schapendriftrun.nl is meer informatie te vinden en staat vermeld hoe u zich kunt aanmelden voor de cursus. De opbrengsten zijn bestemd voor een moeder- en babyprogramma van Compassion in Rwanda en voor Elspeets Fanfare Korps en Slagwerkensembles.

Uddel

[Het Uddelermeer ontrafeld
[13:30 Garderenseweg 33
Lezing en excursie 'Het Uddelermeer ontrafeld' door door fysisch geograaf Anja Verbers. Het Uddelermeer is in de zomermaanden een toeristische trekpleister, maar ligt in winterperiode verstild in het landschap. Het is een pingoruïne, een overblijfsel uit de laatste ijstijd (Weichselien, 115.000-10.000 jaar geleden). In Nederland heerste een toendraklimaat met een permanent bevroren, kale bodem.

De KNVV-werkgroepen Geologie en Landschap heeft met de werkgroep Sprengen en Beken de lezing en excursie voorbereid. Meteen na de lezing volgt een excursie naar en langs het Bleekemeer en het Uddelermeer. Aanvang lezing 13.30 uur, aanvang wandeling (van een uur) ongeveer 15.30 uur. Niet-leden betalen 3 euro. Aanmelden via Jan den Held, jdenheld@lijbrandt.nl, of tel. 0575-51775.

Putten

[SV Putten Rusthoeveloop voorjaarseditie
[10:00 Garderenseweg 168
De derde geheel vernieuwde Rusthoeveloop. Tijdens de wintereditie kwamen er bijna driehonderd deelnemers aan de start van de bosloop over 5 of 10 kilometer en de trail van 13 kilometer. In maart is het, voor de liefhebber, ook mogelijk om het parcours tweemaal te lopen en zo een bosloop van maximaal 20 kilometer of een trail van 26 kilometer af te leggen. Inschrijven kan dit keer alleen via inschrijven.nl. Voor alle info: www.sv-putten-triathlon.nl.

Ermelo

[Nathalie Baartman met 'Breek'
[20:15 Raadhuisplein 4
'Breek' is een subtiel-hilarische voorstelling in theater De Dialoog over kwetsbaarheid. Over het ongemak van stilte. Alles op het randje van de gekte. De Telegraaf: 'Nathalie Baartman beschikt over een buitengewoon origineel en grappig observatievermogen en vertelt hilarische verhalen over haar leven dat altijd heeft aangevoeld als een jas die niet past.' Een kaartje kost 16,50 euro, reserveren vie www.theaterdialoogermelo.nl.

17 maart 2019

Staverden

[Lentewandeling op landgoed Staverden
[14:00 Staverdenseweg 287
De lente komt eraan en daarom organiseert de boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen een lentewandeling op landgoed Staverden. De tocht voert over onverharde paden. De duur is ongeveer 2 uur, deelname kost 5 euro, voor kinderen (4 t/m 12 jaar) 2,50 euro (contant op locatie). Reserveren niet nodig, meer informatie: www.glk.nl/activiteiten of Cor Jansen, tel. 06-83548251.

20 maart 2019

Ermelo

[Lijden in veelvoud
[20:00 Kerkbrink 1
Op woensdag 20 maart houdt 'Samen verder', de samenwerking tussen het Leerhuis Ermelo en de commissie Vorming en Toerusting, een avond over het thema 'Lijden in veelvoud' met dominee Verbaan van de Oude Kerk Ermelo en de lokale huisarts Holtrop.

Voor wie erop let: in de veertigdagentijd valt het woord 'lijden' in de kerk geregeld. Hoeveel varianten van lijden zijn er niet zichtbaar in de samenleving? Wat is lijden eigenlijk? Ze gaan graag met bezoekers over dit thema in gesprek. Voor aanmelding: www.leerhuisermelo.nl of www.vormingentoerusting.com.

21 maart 2019

Putten

[Wandeling 'De Natuur Ontwaakt' met gids
[10:00 Garderenseweg 93
Rondleiding op Landgoed Schovenhorst onder leiding van een gids over het landgoed met z'n geheimzinnige paadjes, bijzondere bomen en kijken hoe de natuur ontwaakt. Over onverharde paden. Duur is ongeveer 1,5 uur, deelname kort 5 euro, voor kinderen (4 tot en met 12) 2,50 euro (contant). Meer informatie en aanmelden: info@schovenhorst.nl.

22 maart 2019

Garderen

[Informatieavond Matthäus-Passion
[Paleisweg 6
Dominee A. Goedvree uit Uddel geeft op vrijdagavond 22 maart een informatieavond over de Matthäus-Passion van J.S. Bach. Het zal gaan over de achtergronden van de tekst en de muziek. Ook zullen fragmenten van dit muziekstuk te zien en te horen zijn.

De informatieavond vindt plaats in de muziekzaal van Klop Klavecimbelbouw aan de Paleisweg 6 in Garderen. In verband met een beperkt aantal zitplaatsen is het noodzakelijk voor deelnemers on zich aan te melden. Zij ontvangen dan een toegangskaart. Aanmelden kan via bach@hervormdgarderen.nl. Tijdens deze avond zal een collecte worden gehouden om de onkosten van deze avond te kunnen betalen.