• Jan Schipper en Amber Schouten runnen samen de winkel in Speuld.

    Marit Hop

Dorpswinkel in Speuld heeft ook sociaal aspect

SPEULD Het is alweer even geleden dat de supermarkt in Speuld onder een nieuwe naam en met een andere eigenaar weer geopend is. Jan Schipper zorgt er samen met Amber Schouten voor dat alles op rolletjes loopt. Ze onderhouden de winkel en behouden een sociale ontmoetingsplaats voor de inwoners van Speuld. ,,Op zaterdag is het in de winkel soms net een theekransje", aldus Schouten.

Marit Hop

 

Sinds afgelopen zaterdag is de Veluwse Versmarkt in Speuld begonnen met het verkopen van verse Goudse- en Boerenkaas, zo van het mes. ,,Het is nog lang niet wat het zou moeten zijn, er komen nog veel meer soorten bij, maar het is al wel vast een begin van weer een nieuw versproduct", vertelt Jan Schipper trots. Het begon voor de ambitieuze Jan Schipper uit Oud-Beijerland allemaal toen hij een kijkje ging nemen in de winkel die te huur stond. Vaak ging hij met het gezin in de buurt op vakantie en zag dit als een hele mooie uitdaging. ,,Ik wilde er graag nieuw leven in blazen en heb toen gevraagd of Amber vijf dagen per week zou willen werken, omdat ik zelf niet in de buurt woon. Ik heb er veel schik van en wil er ook graag mee doorgaan, maar eerst moeten we zien hoe alles loopt zodat we misschien in de toekomst ook hierheen kunnen verhuizen."

VERS In de winkel is van alles te koop, vooral versproducten worden voor een scherpe prijs aangeboden. ,,Ik ben zelf groente- en fruitteler en kan dat daarom voor een goede prijs aanbieden. We hebben verse vleeswaren van de slager en vers brood van de warme bakker. Omdat we ook graag mensen van buiten Speuld willen trekken verkopen we producten die andere winkels niet aanbieden. Zo hebben we koekjes en chocolade van Bakkerij Voordijk en bieden we echte boerenzuivel van de Westplaat aan."

 

SOCIAAL Amber Schouten is onmisbaar in de winkel omdat ze Speuld en haar inwoners door en door kent, dit voelt vertrouwd voor de bezoekers. ,,Ik heb het ontzettend naar mijn zin, je kent zoveel mensen en er komt ook veel familie van mij in de winkel. Het is leuk om met mensen te werken, iedere dag is hier weer anders", aldus Schouten.

Iemand die het grote belang van het winkeltje in Speuld ook goed inziet is Els Zwiesereijn, al twintig jaar verblijft ze een bepaalde tijd in het jaar in een vakantiehuisje in Speuld. ,,Veel ouderen komen elkaar in de winkel tegen en maken een praatje. Het is heel bijzonder dat er in een piepklein dorpje als Speuld nog een winkeltje aanwezig is. Het is belangrijk dat er ook mensen uit omliggende dorpen in de winkel komen zodat de winkel het bestaansrecht kan behouden, het zou enorm zonde zijn als mensen niet meer kunnen komen, het is echt een heel leuk winkeltje waar bewoners elkaar tegenkomen voor een kort gesprek en het laatste nieuws. Iets wat ze anders zouden missen.''

Het runnen van de winkel gaat volgens Schipper volgens verwachting. De rustigere maanden zitten eraan te komen, maar Schipper en Schouten staan er positief in, hopelijk kan de winkel nog lang deel zijn van het dorp Speuld. Een verbinding onder inwoners.