• Anja (met corsage) is nog steeds onder de indruk van alle verrassingen uit het dorp

    familie Vlot

Dorpswinkeltje Speuld sluit de deuren

SPEULD Het winkeltje van Anja Vlot in Speuld is gesloten.  Op 31 maart draaide zij de deur voor de laatste keer op slot. Veel inwoners van Speuld kwamen even kijken en de schoolkinderen leverden ook hun bijdrage aan het officiële moment. Anja had graag samen met Arie deze beslissing genomen maar na zijn overlijden zeven jaar geleden, stond ze er alleen voor. Moeilijk, maar ze redde het en had veel steun aan het dorp. Maar nu heeft ze besloten te stoppen.

Geurtje van den Hoek

 

Ze was er beduusd van, ze dacht dat het met het sluiten van de winkeldeur klaar was, maar niets was minder waar. Een groepje enthousiaste inwoners had nog meer bedacht: Anja werd een afscheidsreceptie aangeboden. Er was geld ingezameld en hiervan is een mooie elektrische fiets gekocht. En voor oktober staat een tiendaagse reis naar Kroatië gepland.

Op maandag vertelt ze: ,,Ik was steil beduusd. En nog! Echt, ik had al zo'n mooi afscheid gehad toen de winkel dichtging. Ik zat zaterdag te wachten op de buurvrouwen, we zouden gaan wokken en toen stonden Wim en Alie Bakker met hun oldtimer voor de deur. Ik kreeg een bloem opgespeld en ik moest mee. Er kwamen mensen naar m'n huis toe en toen we naar de Allee reden, zag ik ze onderweg ook daar naartoe fietsen. M'n kinderen en kleinkinderen waren er allemaal en ik was echt ontroerd. Ik kreeg nog een echte receptie aangeboden. En winkeliers en ondernemers hadden hapjes en drankjes gesponsord en dan ook nog die cadeau's en andere attenties. Dat ze zoveel hebben geregeld, geweldig. En ik wist van niks. Echt super van Henriët en de anderen. Hoe oud ik ook word, dit vergeet ik echt nooit meer heb ik gezegd. Ik wil iedereen heel hartelijk bedanken."

 

DORPSWINKEL De vader van eigenaar Jan Timmer nam in 1961 de winkel (al sinds 1933 aan de Garderenseweg) over en ging er dagelijks op uit met zijn busje. Hij had zo zijn vaste klanten. In Speuld, maar ook in de omliggende dorpen. En natuurlijk in Staverden en Leuvenum. Jan Timmer: ,,Hij probeerde overal wat te verkopen. En als hij de dominee sprak dan waren ze het er over eens dat ze beiden voorzagen in de dagelijkse behoeften voor lichaam en geest." In de voorkamer was de winkel en het werd een echte buurtsuper. Totdat Timmer de winkel verhuurde aan Jan van 't Goor. Speuldenaar Marco de Bruin kreeg de touwtjes in handen totdat hij in 1997 Speuld verliet.

De familie Vlot hoorde dit via de groothandel en twintig jaar geleden kwamen Arie en Anja Vlot naar Speuld. Hun eigen supermarkt in Hardinxveld was van de hand gedaan en via de groothandel hoorden ze van het winkeltje in Speuld. Ze hadden er zin in en voortvarend gingen ze aan de slag op de Veluwe. De kleine winkel was geliefd bij veel klanten. Velen kwamen voor een vergeten boodschapje en voor de dagelijkse benodigdheden was er bij Arie en Anja altijd wel wat te vinden. Ook de zomergasten van de campings in de buurt kwamen graag naar het winkeltje. En niet alleen voor een boodschapje maar zeker ook voor een praatje en het onderlinge contact. Op die manier droeg het winkeltje bij de sociale verbinding van het kleine dorp.

En Anja? Die gaat nu heel veel andere dingen doen waar nu tijd voor is, vervelen zal zij zich voorlopig niet.