• Alle planten die van nature op de Veluwe groeien zijn aanwezig in de Heimanshof.

    Loes van den Ingh
  • Heemtuin de Heimanshof is een Veluwse landschapstuin.

    Loes van den Ingh
  • Loes van den Ingh

'Een heemtuin is geen park'

VIERHOUTEN Grote attracties heeft Vierhouten niet te bieden, maar er is - buiten jaarlijkse evenementen zoals de Midzomerproeverij in juli en de Wilddagen in oktober - een aantal bezienswaardigheden dat niet alleen voor toeristen maar ook de bewoners van Vierhouten en omstreken de moeite waard is. Bijvoorbeeld Heemtuin de Heimanshof, een Veluwse landschapstuin waarin alle planten verzameld worden die van nature op de Veluwe groeien.

Loes van den Ingh

De oude heemtuin uit 1935 ligt te midden van het kampeerterrein de Paasheuvel en is vrij toegankelijk voor bezoekers. Het terrein is ongeveer een voetbalveld groot en verdeeld in verschillende gebiedjes, biotopen, voor specifieke planten. Op het terrein bevinden zich onder meer wallen met beuken en eiken, een naaldboombosje, een varenhoek, een heidebult, een bloemenweide, een leemkuil, een roggeakker, een moerasje en een muurtuin. Door de heemtuin slingert een beek, die uitkomt in een grote vijver.

Wie een kijkje neemt bij de Heimanshof ontdekt al snel dat de groep vrijwilligers die de tuin onderhoudt er veel aan doet om de deze voor bezoekers aantrekkelijk en informatief te maken. Bij de ingang is een informatiebord met foto's van planten en dieren die in de tuin voorkomen geplaatst. In de vitrines zijn nesten met eieren te zien en een verzameling van merkwaardige houten groeisels uit de natuur. In de tuin zijn twee wandelingen van ieder een kwartier uitgezet met paaltjes. Ook is er een gps-route beschikbaar die door de heemtuin loopt (www.geocaching.nl).

LESTUIN Els Kaper is voorzitter van de stichting 'Vrienden van de Heimanshof': ,,De tuin is oorspronkelijk aangelegd als lestuin, dus met een educatieve doelstelling. De zogenaamde 'bleekneusjes' uit de stad die naar de Veluwe kwamen voor een vakantiekamp op De Paasheuvel, leerden in de tuin over de Veluwse natuur. Jac. P. Thijsse, de bekende schrijver en natuurbeschermer gaf aanwijzingen voor de opzet. In 1935 schreef hij hierover: 'Ik stel me voor dat de Heimanshof zooveel mogelijk naar associaties geschikte botanische tuin zal worden, in de eerste plaats de Veluwe-flora, maar de rest niet uitgesloten.'

Kaper is behalve voorzitter van de stichting ook een van de vrijwilligers die de tuin onderhouden: ,,De Heimanshof wordt onderhouden door een groep vrijwilligers die vanuit het hele land komen om hier een weekend in de maand te werken. Op de zaterdagmiddag van de werkweekenden zijn de vrijwilligers ook beschikbaar voor een eventuele rondleiding door de tuin.

ONDERHOUD Kaper: ,,Een heemtuin is geen park. Doel van het onderhoud is dat de inheemse planten de mogelijkheid krijgen om te bestaan en te groeien. In praktijk betekent het dat we vooral heel veel 'ruimen': als gevolg van de zure regen worden veel inheemse planten overwoekerd door grassen en brandnetels. De stichting 'Vrienden van de Heimanshof' is opgericht om het mogelijk te maken voor subsidie in aanmerking te komen. In praktijk is die allesbehalve eenvoudig te verkrijgen en bestaan onze inkomsten alleen uit donaties en giften."

Wie belangstelling heeft om als vrijwilliger mee te werken in de tuin of een donatie wil doen, kan contact opnemen de heer P. van Noorden, tel. 06-22613249.

Meer op www.heimanshof.nl.