• Eric Kroes

Een traditie die niet verloren mag gaan

ELSPEET De Jachthoornblazers namen zaterdag de opening van het Elspeetse Schaapscheerderfeest voor hun rekening. Voorzitter Stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet (SSGN) Jan van Unen, vertelde in het kort wat het publiek mocht verwachten.

Daarna mocht de verantwoordelijke wethouder Storteboom het schaapscheerdersfeest officieel openen door de belhamel van de schaapskudde, voorafgaande aan zijn knipbeurt, te ontdoen van zijn traditionele bel. De belhamel is het schaap waar de rest van de schaapskudde zich door laat leiden.

De bezoekers lieten in de ochtend zich nog niet zoveel zien, maar in de middaguren kwamen de vele bezoekers kijken naar demonstraties. Naast de vele marktkramen was ook de heemkundige vereniging Nunspete actief. Zij gaven een heuse klederdrachtshow. Hierin werd niet alleen klederdracht uit Elspeet getoond, maar ook gebruiken en klederdracht uit de gehele Nunspeet.

Herderin Christien Mouw was in haar nopjes met de vele jonge schapenscheerders. Mouw: ,,De traditie blijft op deze manier ook bij de jongere generatie bewaard. Dat is ook erg belangrijk, want voor je het weet is deze traditie zomaar verdwenen. Net zoals de schaapskooi die gewoon in de bebouwde kom staat. Dat zie je bijna nergens meer en daar moeten we zuinig op zijn."

Daar tegenover weet iedereen die bij de schaapskudde is betrokken dat er meerdere oplossingen mogelijk zijn voor een nieuwe schaapskooi. Toch geeft een schaapskooi binnen de kom van Elspeet veel meer charme aan Elspeet en indirect dan ook aan de gemeente Nunspeet.