• In Uddel is de AED geplaatst aan de Aardhuisweg bij Aucta (links) en in Elspeet bij het museum aan de Nunspeterweg (rechts).

    Geurtje van den Hoek
  • Geurtje van den Hoek

EHBO-vereniging schenkt twee AED's

UDDEL/ELSPEET Dankzij de EHBO-vereniging Uddel-Elspeet-Vierhouten kon er in Uddel en Elspeet een Automatische Externe Defibrillator, AED-apparaat worden geplaatst. Hiermee wordt de levenskans van mensen met een hartstilstand vergroot.

Geurtje van den Hoek

 

Het is duidelijk dat er mensen in de omgeving zijn die kunnen reanimeren, de zogeheten burgerhulpverlening. Veel bedrijven zijn dan ook al tot aanschaf van een AED overgegaan. Maar het is ook belangrijk dat in openbare ruimtes of omgeving een AED toegankelijk is voor iedereen die het nodig heeft.

 

EHBO-instructeur Martie van Voorden uit Uddel meldde dat de EHBO-vereniging twee apparaten heeft geschonken. Van Voorden: ,,Onze EHBO-hulpverleners posten regelmatig op evenementen in de regio en hiervoor wordt een vergoeding gevraagd. Inmiddels hadden we wat geld over en onze leden kwamen op het idee om in Elspeet en Uddel een AED te plaatsen.

In Uddel zijn er twee geregistreerd bij HartveiligWonen. Er hangt een apparaat in de hal van de woningen van de Wilhelminahof (bij de brievenbussen) en bij de huisarts hangt een apparaat links om de hoek van het pand. En dan nu dus ook aan de Aardhuisweg bij Aucta van Sander Kok".

 

CENTRAAL Over deze plaats is nagedacht. Aan de andere kant van de doorgaande Garderenseweg/Elspeterweg hangen er dus al twee en Van Voorden vond het belangrijk om ook de andere kant, Aardhuisweg, Het Drie en de Meester Boelenweg, te voorzien. "Op het nieuwe Plan Aardhuus komen ook veel mensen wonen, dus Aardhuisweg 20 is een mooie centrale plek en voor iedereen bereikbaar. We vinden het dan ook fijn dat Sander Kok bereid was om voor de aansluiting te zorgen".

 

ZICHTBAAR Ook in Elspeet is gekozen voor een plek waar iedereen het apparaat goed kan zien en bereiken. Aan de muur naast de ingang van het museum (Nunspeterweg) hangt duidelijk  zichtbaar de groene box met daarin de AED. Hiermee heeft ook Elspeet een openbare plaats waar een dergelijk apparaat beschikbaar is.

 

CODE Wanneer iemand een hartstilstand heeft en dus reanimatie nodig is, wordt altijd het alarmnummer 112 gebeld. Er wordt dan een sms naar de bij HartveiligWonen aangesloten EHBO-ers gestuurd. Van Voorden: "Het is daarom erg belangrijk om je (als je dat wilt en kunt) aan te melden als je een EHBO-diploma, BHV-er bent of een reanimeerdiploma hebt." Bedrijven die een AED hebben kunnen hun apparaat aanmelden voor algemeen gebruik. En hoe meer mensen en AED's er zijn aangemeld hoe eerder er hulp geboden kan worden, want die eerste zes minuten zijn van levensbelang. Bij elk apparaat hoort een code die alleen bekend wordt gemaakt bij het melden van een reanimatie. 

 

Het belang van de burgerhulpverlening wordt onderstreept door het geven van EHBO-cursussen, waar ook het reanimeren een vast onderdeel van is. In deze regio worden de nieuwe cursussen in Uddel gegeven en de herhalingslessen zijn altijd in Elspeet.

Wie meer informatie hierover wil, kan contact opnemen met instructeurs Van Voorden (0577 401870) en Van 't Slot (0577 492162) of kijken op ehboinfo.nl