• Inez van den Broek
  • Inez van den Broek

Exposeren in molen De Hoop

GARDEREN Over molens en molenaars waren in vroeger tijden in Nederland, veel spreekwoorden in omloop. Eén daarvan luidt: De molen gaat niet om met de wind die voorbij is. Wat zoveel betekent als: maak van de gelegenheid gebruik, zodra deze zich voordoet. Het is niet duidelijk of molenaar Bert de Lange toen hij aan Wilco de Jong (Go Barneveld) voorstelde om de ruimte op de begane grond van molen De Hoop te gaan gebruiken als expositieruimte, dit spreekwoord in gedachten had. De Lange: ,,Zo jammer. Die ruimte is zo leuk ingericht en staat dan de hele winter leeg."

Inez van den Broek

En inderdaad: Waar in het toeristenseizoen Go Barneveld haar Toeristisch Informatiepunt in de molen in gebruik heeft en er talloze kleurrijke folders, kaarten, boekjes en souvenirs - te koop - staan opgesteld, geeft de benedenverdieping van De Hoop vanaf 1 november een lege, doodse aanblik. Maar gelukkig gaat Go Barneveld akkoord met het voorstel en zodoende is de molen de komende maanden, tot 15 maart 2018 expositieruimte.

VERVANGING ROEDE Vorige week zaterdag had molenaar Henk ter Harmsel alle tijd om iets meer te vertellen over de vervanging van de roede in het wieksysteem en het gebruik van de molen als expositieruimte. Want hoewel de roede waarmee de afgelopen maanden niet gedraaid mocht worden juist was vervangen door een nieuwe - uit één stuk - en de molen dus weer kon draaien, was er te weinig wind om hem zelfs met vier opgezeilde wieken rond te doen gaan. Laat staan om te malen.

Henk ter Harmsel: ,,De vorige binnenroede, van het wieksysteem, stond altijd - volgens voorschrift - horizontaal, waardoor er water in bleef staan en hij is gaan roesten. In december vorig jaar is er een nieuwe roede geplaatst, bestaand uit twee losse delen die met bouten en moeren aan elkaar gezet waren. Dat systeem is in januari dit jaar in het hele land afgekeurd, omdat dat systeem niet veilig genoeg leek. Vanaf die tijd mochten we niet meer draaien. Nu hebben ze veertien dagen terug deze weer vervangen door een nieuwe roede die uit één deel bestaat. Op die nieuwe roede die uit twee delen bestond zat ook nieuw hekwerk, van Siberisch lariks. Dat hebben ze weer gebruikt om de huidige roede mee op te hekken."

NIET VERWARMD De molenaars vinden het een leuk plan, om onder in de molen wisselende exposities te houden. Ter Harmsel legt uit dat potentiële kandidaten zich wel moeten realiseren dat de ruimte niet verwarmd wordt en dus ietwat koud en vochtig is. ,,Voor keramiek bijvoorbeeld zal dat geen bezwaar zijn, maar schilderijen zullen mogelijk moeten worden beschermd.'' Natuurlijk is het mogelijk dat er meerdere exposanten tegelijk exposeren. De kunstenaars kunnen ook zelf tijdens de openingstijden aanwezig zijn. Op die manier kunnen ze bezoekers te woord staan en eventueel kunstwerken te verkopen.

Bij een expositie valt ook te denken aan andere objecten dan alleen kunst. Iedereen die een hobby heeft waarvan hij of zij het leuk vindt die te delen of die een bedrijfspresentatie wil geven, kan contact opnemen met molenaar Bert de Lange. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt; om nog even in spreekwoorden over molens te blijven. Molenaar Bert de Lange is op donderdagen aanwezig in de molen van 10.00 tot 15.00 uur.

Molenaar Bert de Lange is op donderdagen op de molen. Op andere momenten is hij bereikbaar via mail ada.bert@tele2.nl of tel. 06-81069252.