• Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, midden, onthulde gezamenlijk het nieuwe fietsroutenetwerk Veluwe.

    Eric Kroes
  • Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wordt uit de wind gehouden.

    Eric Kroes
  • Jan Jacob van Dijk, 2e van rechts, neemt de 5 sterren waardering in ontvangst

    Eric Kroes

Fietsroutenetwerk geopend

ELSPEET/UDDEL Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk fietste vrijdagmiddag 19 mei met verschillende Veluwse bestuurders en tal van andere betrokkenen een deel van het uitgebreide en vernieuwde fietsroutenetwerk Veluwe. In Uddel op de grens van de gemeente Apeldoorn en gemeente Ermelo werd de openingshandeling verricht (op het terrein van restaurant Uddelermeer) van het Fietsroutenetwerk op de Veluwe. Daar werd een nieuw bewegwijzeringsbord van het fietsroutenetwerk onthuld.

Eric Kroes

De fietstocht van Elspeet naar Uddel begon op route 1 van het fietsroutenetwerk Veluwe. De mooie fietstocht begon vanuit de gezellige koffie- en theeschenkerij De Koude Hoek waar ook een officieel Rust-punt is gevestigd. Daar ontving burgemeester Breunis van de Weerd alle genodigden met een openingswoord. Deze Rustpunten staan ook op de nieuwe fietskaart van de Veluwe. De rustpunten zijn vaak gevestigd bij een boerderij of landhuis. Zo is boerderij de Koude Hoek gevestigd aan de rand van het mooie plattelandsdorp Elspeet. De schenkerij is van mei tot en met september geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.30 uur tot 16.00 uur. De schenkerij is bovendien nostalgisch ingericht met spulletjes uit grootmoederstijd.

Bij de Koude Hoek stapten naast de gedeputeerde (onder andere verantwoordelijk voor recreatie & toerisme) nog eens vijftig genodigden op hun eigen fiets of huurfiets. De gedeputeerde van Dijk fietste op een tandem en werd dus door zijn fietsmaatje uit de wind gehouden.

De mooie grote en goed zichtbare informatieborden geven een plattegrond en nummering van de routes duidelijk aan. Zeker ook op knooppunten is de informatie duidelijk verbeterd door middel van nummering van de route en welke kant je op moet fietsen om op de juiste route te blijven. Bovendien is het fietsroutewerk uitgebreid naar 2050 kilometer en 575 knooppunten dat in twee richtingen kan worden gefietst. In het ontwerp is beter rekening gehouden met het ontsluiten van recreatiebedrijven, horeca en bezienswaardigheden. Nog steeds brengt het knooppuntensysteem de bezoeker naar de plekjes op de Veluwe waar natuur en landschap goed tot hun recht komen. De twintig deelnemende Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland investeren zo in de toeristische infrastructuur en de beleefbaarheid van de Veluwe.

VOLGENDE FASE De werkzaamheden vonden plaats van februari tot en met april zodat de fietsers bij de start van het toeristenseizoen gebruik kunnen maken van het sterk verbeterde systeem. In totaal zijn er 9000 fietsbordjes geplaatst en 575 informatiepanelen. Nu dit routenetwerk bestaat kan het in de loop der jaren uitgebreid worden met wandelroutes, ruiterroutes en dergelijke waardoor iedere recreant zich op eigen wijze de Veluwe kan verkennen en genieten van de vele bijzondere plekjes op de Veluwe. Achtergrondinformatie over de routes zijn te vinden op de website www.routesopdeveluwe.nl Via deze website kunnen kaarten van het nieuwe ontwerp worden gedownload.