• Eigen foto

Gemeentelijk waarderingsteken voor Hans de Ruiter

ELSPEET Aan het eind van de Elspeet Memorial Tour op zaterdag 16 april reikte burgemeester Dick van Hemmen het gemeentelijk waarderingsteken uit aan initiatiefnemer en organisator van de tour, Hans de Ruiter. De Ruiter kreeg het waarderingsteken in restaurant Op de Brink in Elspeet.

Sinds 2007 heeft Hans de Ruiter met veel inzet en betrokkenheid de jaarlijkse Elspeet Memorial Tour georganiseerd. Een Tour in het teken van herdenken en gedenken van de slachtoffers die in de oorlogsjaren gevallen zijn in de strijd om onze vrijheid. Een tocht waarbij letterlijk en figuurlijk wordt stilgestaan bij diverse plaatsen die herinneren aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Hans De Ruiter is er in geslaagd de Elspeet Memorial Tour een waardevolle plaats te geven in het geheel van herdenken en vieren in en rond Elspeet.

De negende editie van Elspeet Memorial Tour zal voorlopig de laatste zijn. 'Het verhaal' is nu voldoende doorgeklonken en zal verder gaan in de vorm van de herinneringszuilen op de zeven crashsites in de gemeente Nunspeet. Op deze eikenhouten zuilen met daarop een RVS plaquette wordt in het kort de WOII-gebeurtenis van die plek beschreven (ook te raadplegen via de gemeenteapp). Daarmee is de geschiedenis geborgd voor de toekomst. In 2020 (75 jaar bevrijding) wordt de volgende Elspeet Memorial Tour worden gehouden.

Naast de organisatie van de tour was Hans de Ruiter ook de drijvende kracht achter het herdenkingsmonument (Lancastermonument) aan de Schaarweg in Elspeet en is hij nauw betrokken bij de jaarlijkse 4 mei-herdenking in Elspeet.

Het gemeentelijk waarderingsteken bestaat uit een beeldje (eikenblad met parel) van koper, een zilveren draagspeld (eikenblad met pareltje) en een ingelijste oorkonde (gekalligrafeerd).