• Geurtje van den Hoek

Genieten bij het Truckfestijn 

UDDEL De 20e editie van het Truckfestijn voor gehandicapten was net als alle voorgaande edities een groot succes. Bijna honderd trucks en vrachtwagens trokken - onder politiebegeleiding - door Uddel en omliggende dorpen. Met op de bijrijdersstoel een speciale gast, een gehandicapt medemens die deze dag in het zonnetje werd gezet.

 

door Geurtje van den Hoek

Het jaarlijks evenement wordt zeer gewaardeerd. In 1996 was de eerste rit en al die jaren heeft het 50-jarige HBT geheel belangeloos de hal en parkeerplaats beschikbaar gesteld. En ook van een deel van de parkeerplaats van Alpuro wordt al die jaren dankbaar gebruik gemaakt. In alle vroegte komt er een stroom aan glimmend gepoetste trucks het terrein op.

Er is koffie met koek voor iedereen en als de juiste match gevonden is tussen chauffeur en bijrijder, is het wachten op het startsein. En dat duurt voor sommige deelnemers wel heel erg lang. Maar ja, het is een flinke organisatie en voordat iedereen in de juiste wagen zit en de buslijndienst gepasseerd is ben je zo een poosje verder. Een aantal rolstoelafhankelijke deelnemers wordt via de laadklep in een vrachtwagen geholpen. Maar dat gaat al jaren prima en uiteindelijk zijn het alleen maar glunderende gezichten achter de raampjes. Zoals Onno: ,,Ik ga weer met Ome Dries mee in de nieuwe auto." Onno's vader lacht: ,,hij was er al twee weken mee bezig, vanavond alle verhalen en dan wordt hij weer rustig."

Maar ook chauffeurs laten zich deze dag niet afnemen. Henco heeft het stokje overgenomen van pa Jan en is niet van plan om dit weer af te geven. ,,Dit is zó mooi, dat doe ik zelf", zo zegt hij resoluut. 

VOORBEREIDING Achter de schermen gebeurt heel veel. Zo moeten bestaande en nieuwe adverteerders worden gevraagd hun medewerking te verlenen. En dat zijn er veel. Geweldig positief allemaal.

Bart van den Broek is vanaf het eerste uur bij de organisatie betrokken. ,,Al die jaren krijgen we zoveel leuke en positieve reacties, dat is geweldig. Nieuwe adverteerders bellen zelfs op om in dat boekje te mogen staan", lacht hij.

Het bestuur is erg blij met alle steun. En er is niet alleen geld nodig, maar ook praktische hulp. Er is altijd een groep trouwe vrijwilligers voor het klaar maken van de hal, de lunchpakketten, koffie schenken en warme hapjes uitdelen waaronder de favoriete gehaktballen. Verder is het team van de verkeersregelaars onmisbaar. 

Veel bedrijven stellen één of meer auto's beschikbaar, de chauffeurs ruilen er graag een vrije dag voor in. Ook zij genieten volop van deze ontmoeting met elkaar.

 

TOETEREN EN ZWAAIEN Als de stoet zich toeterend in beweging zet, weet iedereen dat ze onderweg zijn en kan er gezwaaid worden, al dan niet vanonder de plu. Wat een getoeter. Met al deze verschillende claxons zou gemakkelijk een toeterconcert gegeven kunnen worden. Uiteindelijk is het rondje op de rotonde bij het Uddelermeer het allermooist want daar kom je de anderen tegen. Bij terugkomst is er getoeter van een andere orde. Elspeets Fanfare zorgde voor een muzikaal onthaal.