• Marijke Sondorp maakte dit schilderij 'Grensovergang'. Het is naast vele andere werken te bewonderen in de Kunstkelder.

    Marijke Sondorp

Grenzen verleggen in Kunstkelder

PUTTEN De Puttense Atelierroute is weer als vanouds goed bezocht. Er deden in totaal tien leden van de Atelierroute mee en twaalf gastkunstenaars. Ook is er een expositie geopend in de Kunstkelder met als thema ‘Grenzen’.

Maranke Pater

De regen en wind hielden veel bezoekers afgelopen vrijdag thuis, maar zaterdag was het mooier weer, wat ervoor zorgde dat in totaal weer evenveel bezoekers als voorgaande jaren de Atelierroute bezochten. Marijke Sondorp, voorzitter van de Atelierroute: ,,Het valt op dat er mensen uit het hele land komen. Natuurlijk zijn er vaste bezoekers die ieder jaar komen kijken bij bepaalde kunstenaars omdat ze de ontwikkeling van het werk willen zien. Toch waren er ook nu weer mensen die via de pers of andere kanalen over de Puttense Atelierroute hebben gehoord. We hebben bezoekers uit Friesland en Rotterdam gehad die speciaal voor de Atelierroute kwamen en niet omdat ze hier op de camping verblijven.”

GEWAAGD WERK Wat Sondorp merkte is dat er veel interesse was in opvallende kunst en onbekende technieken. ,,Bezoekers waren geïnteresseerd in gewaagd werk. Zodra ik merkte dat ze interessante vragen begonnen te stellen vroeg ik of ze zelf ook iets met beeldend werk deden, professioneel of voor de hobby. Dat bleek vaak het geval.” Er waren adressen met meerdere kunstenaars waar bezoekers ruim een uur bleven kijken, maar ook plekken waar maar één kunstenaar aan het werk was en toch veel animo was. ,,Ik ga zelf altijd tijdens de Atelierroute aan het werk en als mensen met materiaal- of techniekvragen komen dan laat ik ze zien hoe ik werk. Soms gaat er dan wel eens wat mis en dan morst een bezoeker misschien koffie over het werk, maar dat vind ik niet erg. Ik laat bezoekers vaak ook zelf wat uitproberen met druktechnieken. De Atelierroute is hier ook oorspronkelijk voor bedoeld.”

KUNSTKELDER In de Kunstkelder is een nieuwe expositie met als thema Grenzen. ,,Aan de titel is al te zien dat grenzen een onbegrensd begrip is. In onze expositie van Puttense kunstenaars die lid zijn van de Atelierroute moeten bezoekers letterlijk een streep over, of ze worden begrensd en krijgen het gevoel: ‘tot hier en niet verder’.” Kunstenaars zijn op alle mogelijke manieren aan de slag gegaan met het thema. ,,We hebben diverse kunstwerken waarbij de grens duidelijk naar voren komt als thema. Zo moeten bezoekers al door een afzetlint heen om de expositie te kunnen bereiken. Ze zien een rek met een beeld van longen die vol peuken zitten. Dit beeld roept al de vraag ‘Waar ligt de grens voor je gezondheid?’ op. Bezoekers zien een verscheurd landschap, waarbij de grens is verdwenen. Er is een schilderij van een overstroming waarbij de grens weg is. Je ziet waar vrijheid overgaat in onvrijheid en dat je de grens juist niet ziet.” Sondorp hoopt dat de expositie ervoor zorgt dat er relativering ontstaat onder bezoekers. ,,Ga eens over je eigen grenzen heen, blijf niet strak in je denken en je doen.” De tentoonstelling sluit aan bij het Erfgoedfestival.

De expositie is te bewonderen t/m 23 juni 2018. Voor meer informatie: www.kunstinputten.nl.