• Garderen Slaat Door: staand van links naar rechts: Eva Veldhuizen, Ton van Krevel, Elmar Kommer, Gert Hein Kevelam, Atjan Bakker, Herjo Koffijberg, Hans Meiling. Rouke Bloemsma en Aletta Kevelam. Zittend: Laura ter Harmsel en Wilma Bronkhorst.

    Henk Hutten

'Groot festival in een klein dorp'

GARDEREN Na het grote succes van vorig jaar, is het dit jaar tijd op zaterdag 16 juni voor de tweede editie van het evenement 'Garderen Slaat Door!'. Bezoekers kunnen een dag lang genieten van muziek, kunst, demonstraties en sport. De organisatie wil met dit evenement Garderen op de kaart zetten en laten zien waar een klein dorp groots in is.

Jessica Kapelle

Elmar Kommer is één van de organisatoren van 'Garderen Slaat Door!'. ,,Sinds 2012 werd er al de Molen tot Molenloop georganiseerd in Garderen'', vertelt Kommer. ,,Een groepje enthousiaste Gardenaren besloot in 2016 om het grootser aan te pakken. Ze wisten niet wat ze konden verwachten, maar het bleek direct al een succes. ''

SCHOONSTE KANT ,,Met dit evenement willen we Garderen van zijn schoonste kant laten zien. Vorig jaar was al het hele dorp uitgelopen voor 'Garderen Slaat Door!', maar we hopen nu ook dat toeristen en mensen buiten het dorp van dit evenement komen genieten. Er komen altijd duizenden vakantiegangers naar hotels en campings in Garderen. Wij hopen dit publiek dit jaar nog beter te bereiken'', gaat Kommer verder. ,,We bieden culturele activiteiten waarbij bezoekers Garderen nóg beter leren kunnen''. Het evenement telde in 2017 ongeveer 2.500 bezoekers. De organisatie verwacht dit jaar een grote stijging in het bezoekersaantal, maar durft nog geen aantallen te noemen.

ONTBIJT Gedurende de dag zijn er tal van activiteiten. De dag start met een ontbijt op straat om 9.30 uur. Bezoekers lopen langs een ontbijtbuffet en kunnen ontbijten op straat in het dorpscentrum, terwijl ze vermaakt worden door Lodewijk de Butler en Amsterdamse Sjaan. De Molen tot Molenloop, een hardloopwedstrijd door het dorp langs de mooiste plekjes, begint om 10.30 uur.

Het parcours is vijf kilometer lang, maar het is ook mogelijk om tien kilometer te lopen. Onderweg motiveert DJ Knock Knock deelnemers om nog harder te lopen. De inschrijving hiervoor is al geopend (meer informatie www.molentotmolenloop.nl).

OPTREDENS Verder zijn er verschillende podia in het dorp. Zo treedt bijvoorbeeld Yara Rashedy uit Ermelo op met haar vriendin Sanne Groenveld met wie ze al van jongs af aan samen muziek maakt.

Yara deed in 2013 mee aan The Voice Kids en bereikte toen 'The Battles'. Ook Roy van Iersel, die onder andere bekend is van het programma 'Op Zoek Naar Joseph' en de musical Tarzan, Egbert Dijkhuis, Michiel Bouw en de Plus Band treden op tijdens 'Garderen Slaat Door!'. Ook klassieke muziek is vertegenwoordigd, evenals Ierse Folk en zelfs een doedelzakorkest ontbreekt niet.

FOOD TRUCKS ,,Er zijn twee grote podia waar bezoekers kunnen genieten van verschillende soorten optredens. Ook is er in één van de straten een food truck festival. Vanaf ongeveer 17.30 uur gaan we van twee naar één hoofdpodium. Dan maken muzikanten en bands er een topavond van!''

HELIKOPTERVLUCHT ,,De activiteiten vallen onder de categorieën kunst, cultuur, muziek en sport. Ook zijn er veel activiteiten voor kinderen te beleven. Zo is er voor iedereen iets te doen'', vertelt Kommer. Vrijwilligers geven gedurende de dag rondleidingen door het dorp om meer te vertellen over de historie van Garderen. Ook kunnen bezoekers genieten van een helikoptervlucht boven het dorp. Het is mogelijk om op de dag zelf nog een vlucht te regelen.

ONDERNEMERS Omdat een dag als deze een enorme organisatie omvat, zijn er zo'n tachtig vrijwilligers betrokken bij het evenement. Er is een centrale organisatie van twaalf mensen. Zij sturen ieder weer een eigen deelorganisatie aan. ,,Op deze manier is het mogelijk in een klein dorp een groot festival te organiseren'', vertelt Kommer.

,,Naast alle organisatie is er ook geld nodig. Het festival is vanaf dag één ruim ondersteund door alle ondernemers uit Garderen en ook daarbuiten. Ook mag de Gemeente Barneveld niet vergeten worden in de rij van betrokkenen. Naast een mooie subsidie ondersteunen zij het festival met raad en daad.''

GOED GEVOEL ,,Het leuke aan het organiseren van een evenement als dit is uiteindelijk de voldoening die je ervan krijgt. Het kost veel tijd, maar het hele dorp is enthousiast over dit evenement. Als het uiteindelijk lukt om alles rond te krijgen, als alles op de dag zelf op rolletjes verloopt en iedereen plezier beleeft, dan geeft dat een heel goed gevoel'', concludeert Kommer.

Meer informatie is te vinden op www.garderenslaatdoor.nl.