• Hans en Gerline Beukers met hun drie dochters Stephany, Britney en Shania gaan wonen in het plaatsje Ukarumpa, Papoea Nieuw-Guinea.

    RCreations fotografie

Hans en Gerline Beukers: 'God heeft ons geroepen'

Hans en Gerline Beukers uit Elspeet gaan voor anderhalf jaar naar Papoea Nieuw-Guinea. Hans gaat daar als agrarisch specialist voor Wycliffe Bijbelvertalers Nederland aan de slag.

Eric Kroes

De familie Beukers bestaat naast Hans en Gerline, ook uit drie dochters Stephany, Britney en Shania. Met z'n vijven gaan zij straks voor anderhalf jaar naar het plaatsje Ukarumpa in Papoea-Nieuw-Guinea.

De wens om uitgezonden te worden was eigenlijk nooit in hen opgekomen. Toch kwam Gerline met haar gevoelens ruim een jaar geleden naar buiten. Nou ja, naar buiten is een groot woord, maar ze sprak haar gedachten uit richting Hans. De klik hierover, verbaasde beiden. Gerline: ,,In ons hart voelen we allebei het verlangen dienstbaar te zijn aan onze naasten in Gods Koninkrijk en dienstbaar op een andere plek in de wereld. Met diverse organisaties werden er gesprekken gevoerd om dit verlangen praktisch te maken. Dit liep uit op een teleurstelling, totdat de laatste organisatie met wie Hans en Gerline een gesprek hadden, Wycliffe Bijbelvertalers, een functie in petto had die Hans op het lijf is geschreven: Leidinggevende bij een agrarisch project op een boerderij in Ukarumpa. Om het agrarisch project verder van de grond te tillen, waardoor het rendabel wordt en waarmee de plaatselijke bevolking beter kan voorzien in eigen levensonderhoud. Aangezien Hans als bedrijfsverzorger in het agrarische leven is opgegroeid en opgeleid paste dit wonderlijk bij de wensen. Toeval bestaat dan niet meer, zeker niet als de vacature voor de agrarisch specialist in dezelfde week is geplaatst.

 

DONATEURS Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Voor deze uitzending van anderhalf jaar is een groot bedrag nodig. Mensen die worden uitzonden via Wycliffe Bijbelvertalers ontvangen geen salaris en leven van giften van een persoonlijke achterban. De thuisfrontcommissie van de familie Beukers zet zich in om de benodigde ton aan euro's te werven. Gerline: ,,Daarom zoeken we donateurs die ons willen steunen met een eenmalige gift of vanaf 5 euro per maand. Op www.beukers-papoea.nl vindt u meer informatie." Hans vult aan: ,,Daarnaast zoeken we mensen of bedrijven die garant willen staan voor bedragen vanaf 500 euro. Het is intussen heel erg snel gegaan en we willen over twee maanden (januari 2018) vertrekken."

 

16 NOVEMBER FUNDRAISING Daarom organiseert de thuisfrontcommissie (TFC) van de familie Beukers op donderdag 16 november in Nunspeet een fundraisingavond van 20.00 - 21.30 uur bij Prominent aan de Energieweg 16-18 (inloop vanaf 19.30 uur). Gerline en Hans hopen dat er genoeg geld beschikbaar komt. Gerline: ,,Die 100.000 euro is heel veel geld, maar zonder dat geld mogen we niet vertrekken. De reiskosten zijn al enorm omdat onze drie dochters ook meegaan. De drie meisjes gaan naar de dichtstbijzijnde internationale school waardoor ze geen leerachterstand zullen oplopen. Daarnaast hebben we te maken met verzekeringen en levensonderhoud." Meedoen kan door de familie financieel te ondersteunen en zo vanuit de eigen omgeving deel uit te maken van dit project.

 

AGRARISCHE ACHTERGROND Het landbouwproject waar Hans aan gaat werken is van SIL, een partnerorganisatie van Wycliffe. SIL mocht de tweehonderd hectare pachten van de regering, op voorwaarde dat het een agrarisch project werd. Hans gaat in het komende anderhalf jaar verder met ontwikkelen van kennis op agrarisch gebied bij de lokale bevolking van Papoea-Nieuw-Guinea. Hans: ,,Daarbij is de taal een eerste vereiste en daar wordt straks drie maanden volledig aan gewijd. Daarnaast gaan we onderzoeken of we een rendabele koeienstal kunnen realiseren met een fokprogramma. We zullen ook onderzoeken of eenden, vleeskippen, vleesproductie, legkippen, geiten melken en vissen die we kweken, in de natuurlijk omgeving passen."

Deze kwaliteitsslag wil Hans samen met de plaatselijke bevolking maken, zodat zij in de toekomst zelf in staat zullen zijn bedrijven op te zetten en te onderhouden. Hans: ,,We kunnen nog wel even doorgaan met vertellen over onze melkmachine en melkkoeltank en allerlei andere zaken die we al vooruit hebben gestuurd. Net als de andere zaken die we willen uitproberen. Dat kunt u allemaal volgen via onze facebookpagina: Familie Beukers in Papoea Nieuw Guinea." Nieuwsgierig geworden naar het werk van Wycliffe Bijbelvertalers? Kijk op wycliffe.nl voor meer informatie.

 

ONVOORZIENE VOORZIENIGHEID Gerline: ,,Op 31 juli 2017 kregen wij van een veldwerker in Papoea-Nieuw-Guinea een bericht: 'Volgende week vrijdag 11 augustus vertrekt er vanuit Nederland een container naar Papoea-Nieuw-Guinea. Er is onverwacht wat ruimte in de container'. Het lijkt bijna onmogelijk, maar wat er toen gebeurde, is niet voor te stellen, zo gaaf en zo bijzonder. We besloten om via een aantal groepsapps mensen in onze omgeving te benaderen en een lijstje met alle spullen die zijn geadviseerd door te geven. Wat onmogelijk leek, is gebeurd; in één dag hadden we alles! In overvloed! Gratis en voor niets."