• Marc Baars
  • Van Zomeren: ,,Je bent alle dagen van de week verantwoordelijk voor je kudde.''

    Marc Baars

'Herder ben je niet tussen negen en vijf'

VIERHOUTEN De Schaapskudde Elspeet en Vierhouten organiseert op zaterdag 16 juni voor het eerst een schaapscheerdersfeest in Vierhouten. Het feest is in Elspeet al jaren een traditie en alom bekend; op de laatste zaterdag van juni vindt het feest plaats bij de schaapskooi aan de Stakenbergweg. De schaapskudde, die onderdeel uitmaakt van de stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet, is echter ook regelmatig te vinden op de hei rondom Vierhouten. Dit tot groot enthousiasme van de wandelaars en fietsers. Alle reden om voor belangstellenden uit het dorp - waaronder ook veel toeristen - ook in Vierhouten een schaapscheerdersfeest te organiseren.

Loes van den Ingh

Daphne van Zomeren is sinds september 2017 schaapherder bij de kudde Elspeet en Vierhouten: ,,Het feest wordt gehouden op de Paasheuvel, rondom de Zonnehal. Een logische locatie: het terrein grenst direct aan de hei en als sponsor van de schaapskudde stelt de Paasheuvel de faciliteiten ter beschikking.

Wat kunnen de bezoekers verwachten? Van Zomeren: ,,De 350 schapen worden op traditionele wijze geschoren, dat wil zeggen: geknipt. Als iemand heel bedreven is kost het scheren van een schaap soms maar een minuut of tien-vijftien, een ander heeft er weer wat meer tijd voor nodig. Dat maakt niet uit: het is geen wedstrijd! Die zijn er overigens wel, ook internationaal. Een aantal van de aanwezige schaapscheerders neemt daar ook aan deel.''

Zijn er ook nog andere activiteiten? Van Zomeren: ,,We laten ook een en ander zien van wat je met de schapenwol kunt doen, zoals spinnen of vilten en zorgen voor een gezellige sfeer met wat muziek. De belangrijkste focus is toch het schapenscheren zelf."

Voor wie voorafgaand aan het feest een en ander wil weten over de schaapskudde zet Van Zomeren wat feitjes en cijfers op een rij:

,,De schaapskudde die rondom Elspeet en Vierhouten werkt telt inmiddels 550 schapen, verdeeld over twee kuddes. 200 Schapen zijn van de stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet en 350 schapen – degene die in Vierhouten worden geschoren – zijn van Landschapsbeheer 't Groene Veld. Deze kudde graast bijvoorbeeld op het Elspeter veld en bij Kleine Kolonie. De kuddes grazen ongeveer acht uur per dag en de schapen hebben een gevarieerd dieet van niet alleen grassen, maar ook opslag van berken- en dennenboompjes.

Van Zomeren is na een kleine tien maanden helemaal ingeburgerd als herder in Elspeet en Vierhouten: ,,Ik heb het hier naar mijn zin en kan me in dit werk meer dan fulltime vermaken… Herder ben je niet tussen negen en vijf. Je bent alle dagen van de week verantwoordelijk voor je kudde. Gelukkig deelt mijn vriend Marc (red. Baars) de liefde voor de schapen en dit werk: ook hij is professioneel schaapherder op de Veluwe.

Wie het schaapscheerdersfeest in Vierhouten wil bezoeken kan op zaterdag 16 juni terecht tussen 09.00 en 16.00 uur op De Paasheuvel (Zonnehal), 't Frusselt, Vierhouten