• Henk van Asselt
  • Henk van Asselt

Historische waterput ontdekt

ELSPEET In Elspeet heeft Henk van Asselt een historische vondst gedaan door een oude waterput aan de Bosrand te ontdekken. Naar aanleiding van twee ansichtkaarten wist Van Asselt samen met Uilke de Boer de put op te sporen en bloot te leggen. Tot hun grote verbazing blijkt deze ook nog geheel in tact te zijn. Hoe oud de waterput precies is nog niet helemaal duidelijk. Wel staat de waterput al vermeldt op de minuutplankaarten welke dateren uit 1832.

Eric Kroes

Deze waterput is destijds ongetwijfeld gebruikt als watervoorziening voor de schapen die aan de Bosrand in de twee schaapskooien verbleven. In en rondom Elspeet stonden rond het jaartal 1900 wel 15 schaapskooien en twee daarvan stonden aan de Bosrand. Henk van Asselt begon zijn zoektocht nadat hij twee foto's/ansichtkaarten tegen kwam van een en dezelfde schaapskooi aan de Bosrand te Elspeet. De ene ansichtkaart vermeldt op de achterzijde een datum poststempel van 1942 en is dus in WOII verzonden. De andere vermeldt Uitgave G. Dijkgraaf te Elspeet. G. Dijkgraaf was tijdens de WOII gevestigd daar waar nu drogisterij P. (Peter) Kuyper gevestigd is. Het is er wel een uit de oude doos gezien de tekst "aan den Boschrand", lekker oud Hollands.

Ondertussen zijn deze op Henk's verzoek op de website www.elspeethistorie.nl geplaatst. Henk: ,,Wat hierbij opvalt, is de waterput op beide plaatjes. Waar de schaapskooien precies gestaan hebben was een beetje onduidelijk maar nadat we alle gegevens die voorhanden waren hadden bestudeerd hebben we een poging gedaan. Zo hebben we toch de waterput gevonden. Daar moet je ook een beetje geluk mee hebben."

OPNIEUW AFGEDEKT De waterput is na ontdekking en vastlegging op foto gelijk weer dichtgemaakt omdat de put op grond van de Elspeterbos B.V. ligt en dat is in bezit van de familie Van Beuningen. Daarom zijn de heren Jurry en Peterich (familie van Beuningen) vooraf ingelicht en op de hoogte gesteld en gehouden van deze waterput. Natuurlijk hoopt Van Asselt dat de familie deze waterput zal laten restaureren zodat ze weer opnieuw kan functioneren. Van Asselt: ,,De put en de directe omgeving zijn van grote cultuurhistorische waarde. Dit biedt een mooie kans om de historie van Elspeet uit te dragen. Restaureren en functioneel maken zou met het oog op wandelaars, mountainbikers en anderen een prachtige recreatieve voorziening zijn.