• Linda Koning

Honderden euro's schade door legeroefening in Elspeet

ELSPEET Drie Chinooks transporthelikopters oefenden vorige week dinsdag in de omgeving van de Kempersweg in Elspeet en dat liep uit de hand. Bij de families Koning schrokken de kinderen en dieren en vloog van alles door de lucht. Een vlugge berekening leert dat er sprake is van achthonderd tot duizend euro schade.

 

Linda Koning zat rond tien uur 's avonds aan de tafel in haar woning te werken toen ze ineens een verschrikkelijk lawaai hoorde. Even dacht ze aan een storm. Maar al kijkend kwam ze er al snel achter dat er twee Chinooks aan de overkant van de weg boven een weiland hingen en de derde boven hun woning.

 

MIS Ze had het idee dat er iets mis was. Ineens vloog er van alles voorbij. In de tuin lagen tal van takjes op de stoep die niet van de storm afkomstig waren. Tuinkussens lagen bijna honderd meter verderop. Een prullenbak vloog over de omheining en werd teruggevonden in het aangrenzende bos. Stoelen werden opgetild als een veertje, om enkele meters verder tegen een muur terecht te komen.

 

SCHADE Een glasplaat ligt in diggelen. ,,Deze bestaat uit drie delen, maar zijn niet meer verkrijgbaar. Dat betekent dat er drie platen moeten worden vervangen. We hadden net de schade aan een dak gerepareerd. Dat is nu door de heli opnieuw beschadigd en moet weer worden gemaakt.''

 

KINDEREN Kinderen reageerden dusdanig geschrokken dat Koning even heeft overwogen ze maar uit bed te halen. De honden waren van slag. Een uit het buitenland opgehaald hondje was net de angst kwijt, maar loopt nu weer angstig door het huis. De paarden zijn wel wat gewend maar stonden, zo zegt de vader van Koning, op het punt van uitbreken uit de wei.

 

Het nam allemaal een minuut of zeven in beslag. Koning laat een geluidsfragment horen waarop het lawaai van de Chinook goed is te horen. ,,Ik had de inzittende zo in de ogen kunnen schijnen met een zaklamp", zegt haar vader. ,,Het was of er een wervelwind over kwam."

 

GEBELD Er werd onmiddellijk contact opgenomen met Defensie. Een telefoontje naar het algemene nummer leverde niets op, er was niemand beschikbaar. Er moest gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid een bandje in te spreken met de klacht. Ook kon via internet contact worden opgenomen, waarbij kon worden aangegeven hoe Defensie contact kon opnemen met betrokkenen. Koning: ,,Ik heb gevraagd of ze mij terug wilden bellen. Maar nog niets gehoord.''

 

KLACHT Haar vader legde per mail een klacht neer. Maar tot nu toe ook zonder antwoord te krijgen. Dat steekt hen het meest. ,,We hebben ervaringen met oefeningen, het is tenslotte hier een oefengebied. Maar niet eerder is het zo misgegaan.''

 

Defensie zelf zegt dat alle klachten worden onderzocht en contact wordt opgenomen met klagers. Wat er mis is gegaan in Elspeet kan Defensie nog niet aangeven.