• Door leerlingen van de basisscholen werden de vlaggen halfstok gehangen en vormden Oud-Mariniers de erewacht.

    Eric Kroes

Indrukwekkende speeches bij herdenking Elspeet

ELSPEET Met diverse indrukwekkende speeches en gedichten werd de herdenking op zaterdag 14 april 2018 bij het Lancaster Monument aan de Schaarweg in Elspeet. Zo werd het eerste gedeelte vormgegeven bij het Lancastermonument op de crashplaats van de Lancaster JB-609. De vlaggenceremonie werd uitgevoerd door leerlingen van de drie basisscholen uit het dorp.

Elspeets Fanfare Korps speelde de drie volksliederen en Johan van de Kolk blies het signaal TapToe. De Oud-Mariniers COM VELUWE vormden de erewacht bij het monument. Op deze respectvolle wijze werd voor de elfde maal stilgestaan bij de gebeurtenis op deze historische beladen plaats uit de WOII. De commissie Herdenken WOII hoopt op deze wijze de WOII historie levend te houden. Om zo jaarlijks stil te staan bij het grote offer dat door velen is gebracht voor onze vrijheid.

De leerlingen lazen indrukwekkende gedichten voor waarin angst, vrijheid en respect naar voren kwam voor alle slachtoffers. Dick Baas vertelde met veel details het verhaal over Lancaster JB-609 en wat dit allemaal betekende voor getuigen en familie. Dat gold ook voor de speech van burgemeester Breunis van de Weerd. Die zich openlijk afvroeg hoe broos deze vrijheid is als we deze herdenkingen niet aan de jonge generatie overdragen. De fly-over van De Edambusters, het "No.1077 Squadron RAFA", blijft indrukwekkend en geeft dat zij een eerbetoon aan de gesneuvelde piloten van de Lancaster JB-609 geheel op hun plaatsvinden.

Het laatste woord werd gesproken door de in Elspeet wonende veteraan en aalmoezenier Guido Brugge. In zijn speech werd hardop afgevraagd: Is vrijheid heel gewoon! Nee zeker niet voor de mensen die de WOII ook daadwerkelijk hebben meegemaakt. Bij het zien van oude beelden of bij het langskomen van militaire voertuigen. Dan ervaren zij weer de angst, en de vraag: zullen we het overleven, maar ook het gevoel van de machteloosheid en verdriet. Daarom is het thema goed gekozen om jong en oud scherp te houden.: 'Remember and never forget'.