• iStock

Inwoners gemeente Nunspeet betalen relatief hoge energierekening

NUNSPEET Inwoners van de gemeente Nunspeet betalen flink voor hun gas en stroom, zo blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat en de Klimaatmonitor. Een gemiddeld huishouden in Nunspeet maakte in 2017 maandelijks ruim 138 euro over aan de energieleverancier. In 2019 loopt dit op naar 179 euro. Dat is meer dan het landelijke gemiddelde van 165 euro.

De hoge energierekening komt tot stand door een relatief hoog energieverbruik. Een gemiddeld gezin in Nunspeet stookt jaarlijks 1660 M3 gas en verbruikt 3180 kWh stroom. Het gemiddelde verbruik in Nederland ligt op 1500 M3 gas en 2500 kWh stroom per huishouden. ,,Het relatief hoge energieverbruik in Nunspeet kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan de aanwezigheid van grotere woningen, grotere huishoudens en een relatief laag gebruik van duurzame energiebronnen zoals warmtepompen en zonnepanelen," zo stelt Energiehunter.nl.

STIJGING Hoewel de energierekening van gezinnen in Nunspeet flink is gedaald tussen 2010 tot 2017 (van €2037 naar €1662) wordt er de komende jaren weer fors meer betaald voor gas en stroom. De gemiddelde energiekosten stijgen in 2019 naar ruim €179 per maand, een stijging van ruim 30% ten opzichte van 2017. Deze prijsstijging wordt veroorzaakt door hogere belastingen op energie, en doordat energieleveranciers meer rekenen voor levering van gas en stroom.

ZONNE-ENERGIE Inwoners in Elspeet, Garderen, Uddel, maken steeds meer gebruik van duurzame energie. Op dit moment zijn er 704 geregistreerde zonnepanelen installaties in de gemeente. Dat is een flinke toename ten opzichte van 2010, toen er nog maar 37 woningen met zonnepanelen waren geregistreerd. Mede door subsidies en de gunstige salderingsregeling wordt verwacht dat het aantal installaties verder zal toenemen.