• De Wilddagen in Vierhouten trekken duizenden mensen naar de proeverijen.

  JAMY BRUNINGS
 • Burgemeester Berends kwam in januari 'warm eten' met de Uddelse ouderen in De Wilhelminahof.

  Geurtje van den Hoek
 • De tweede editie van 'Garderen slaat door' was een groot succes.

  Garderen Slaat Door
 • Vijftig jaar Volleybalvereniging ESV, een feestelijk programma voor jong en oud.

  Eric Kroes
 • Tijdens de Veluwse Klompentocht wonnen deze verpleegsters de originaliteitsprijs.

  Henk Hutten

Jaaroverzicht met Nieuwsblad De Band

VELUWE De tijd gaat snel, gebruikt hem wel. Dat is een bekend gezegde, en het klopt helemaal. Terugkijkend is ook dit jaar voorbijgesneld. We moeten altijd vooruitkijken, maar met de redactie van Nieuwsbladdeband.nl even terugkijken naar 2018 heeft ook wel iets.

Geurtje van den Hoek-Vermeer

De Vrienden van Oranjehof overhandigden in januari een fietslabyrint aan zowel Verpleeghuis Norschoten als Zorgcentrum De Oranjehof. Op de hometrainer kunnen de gasten en bewoners terwijl ze gezond bewegen, genieten van de mooie beelden die ze 'onderweg' tegenkomen.

De verenigingen in de regio kennen heel veel trouwe leden, zestig jaar is wel bijzonder. VV Elspeet huldigde daarom op de Nieuwjaarsreceptie Jaap Hofman, die blij in de lens van Eric Kroes' camera kijkt. Hij heeft altijd erg genoten heeft van de derby's tegen SV Prins Bernhard uit Uddel: ,,Die wedstrijden stonden altijd op scherp." En dat is nog het geval.

VLIEGVERKEER De discussie over het vliegverkeer van Lelystad drong door in Uddel. Het Studieorkest van muziekvereniging Juliana nam het publiek mee op een echte muzikale vliegreis op het Nieuwjaarsconcert. De Uddelse muziekvereniging is een feestjaar gestart. 85 Jaar muziek in Uddel was voor de commissie aanleiding om aandacht aan te geven. De Play In trok deelnemers uit het hele land en een mooi concert aan het eind van de middag was het resultaat. Op het Voorjaarsconcert was er medewerking van het Luchtmacht Mannenkoor.

VIERHOUTEN In Villa4houten runnen de dames Ilse Pluim (Pluim Zorg) en Antje Karsten en Trienke Brouwer het nieuwe toeristische informatiepunt van de Stichting Nunspeet uit de Kunst. Voorzitter Van Hemmen kwam openen. De dames combineren Villa 4houten (Winkeltje met streekproducten en cadeauartikelen) en Pluim Zorg (dagbesteding voor drie tot vier personen) met de werkzaamheden voor de VVV.

Een mooie foto dit jaar in de krant vol Nachtegaaltjes die al 25 jaar in Elspeet zingen. De nachtegaaltjes van dit kinderkoor zullen nooit zo lang lid zijn, maar een jubileum van de vereniging is toch ook fijn om mee te maken. Gerrit Oudendorp uit Speuld vierde dan wel geen officieel jubileum maar wel een officieel moment. Na 35 jaar stopte hij als cursusleider van De Vierkante Korf in Uddel. Dit actieve lid besteedde de helft van zijn leven aan het bestuur, de bijenmarkt en de cursussen stoelenmatten en korfvlechten. Eerder al was hij hiervoor koninklijk onderscheiden.

(Tekst gaat verder onder de foto).

HISTORIE Het is mooi als er mensen zijn die zich ervoor inzetten om de historie te bewaren. Drs. Mila Streng-van Dijk schreef een boek over Freule Irma van Eysinga en haar gezelschapsdame Liesbet Verwy. Mevrouw Streng heeft veel onderzoek gedaan en het boek is een waardevol stukje Elspeetse historie geworden. In Garderen schrijft de vrijwillige Brandweer historie met de komst van een nieuw blusvoertuig. Trots werd het voertuig getoond aan een ieder die het wilde bekijken.

'Opdat wij niet vergeten' was toch wel de voornaamste aanleiding voor de vele herdenkingen aan de oorlog van weleer. Steeds meer zijn mensen er van doordrongen dat de geschiedenis een les moet zijn voor de toekomst. In de dorpen kwam jong en oud massaal naar de gedenkplaatsen om samen te herdenken.

LEUK NIEUWS De broers Jaap en Kees van Milligen wisten van elkaar niet dat ze 40 jaar geleden op dezelfde dag bij Navobi gingen solliciteren. Ze werden aangenomen, bleven trouw aan de baas en werden in mei jl., 40 jaar na dato, in het zonnetje gezet.

BIJEN Bijenhouders in Elspeet weten zich gesteund door een enthousiaste Bijenhoudersvereniging 'De Blieë Bie'. De twee jongste imkers van Nederland, de Elspeter broers Rinus en Willem van Beek waren uitgenodigd voor de presentatie van het Handboek voor Bijenfans, het werd hen overhandigd door de burgemeester. Een prachtig boek waar ze zo te zien heel b(l)ij mee waren. Bovendien kregen ze een eigen bijenkast met daarin een bijenvolk. Het zal vol geworden zijn met al die blije bijen bij familie Van de Beek.

WITHALS VLIEGENVANGER Ja ja, hij zou er zijn: de withals vliegenvanger. De wat? De withals vliegenvanger, een zeer zeldzame vogel, en hij was neergestreken in Vierhouten. Een skeeler hoorde zijn kenmerkende zang en maakte er melding van. Een nieuwe vorm van toerisme was hiermee geboren. Al snel was Vierhouten groot nieuws en rijen auto's van vogelspotters stonden in het dorp. Massaal repten de vogelaars en natuurliefhebbers uit het hele land, en zelfs van over de grens, zich naar 't Frusselt. Daar 'nestelden' ze zich met hun camera's met telelenzen, om even later verheugd te kunnen fluisteren dat de vogel gezien was. Voor de liefhebbers een uniek moment. De bewoners van de doodlopende weg haalden hun schouders op en meldden dat de vogel er al een paar weken was, niet wetend dat hij in ons land zeer zeldzaam is. Andere vroegen zich grappend af of er niet binnenkort een stelletje zou komen wonen, dan kon Vierhouten zich verheugen in touringcars vol vogelliefhebbers. Maar met het vertrek van de vogel keerde al snel de rust terug in het rustige dorpje.

DEGRADATIE En dan gaat 'Elspeet' toch onderuit. In een spannende eindrace op de voetbalvelden in de regio waren de verwachtingen hooggespannen. Spannende derby's moesten uiteindelijk de beslissing geven. Elspeet won niet van Hulshorst, en Stroe verloor. Dus degradeerde Elspeet naar de vierde klasse. De voetballiefhebbers leefden mee.

(Tekst gaat verder onder de foto).

VAN GEMEENTE NAAR LANDELIJK Elspeter Chris Stoffer is voor de SGP benoemd tot Lid in de Tweede Kamer. Hij was al van 2002 tot 2018 SGP-raadslid in gemeente Nunspeet, een Koninklijke onderscheiding werd hem opgespeld door burgemeester Van de Weerd. In de Tweede Kamer wil Stoffer zich onder andere hard maken voor de eengezinsverdieners, zo meldt dit blad.

KIEK ES AN De lezers van De Band genieten al tien jaar van de oude foto's van Gerard Mulder. Door het vertrek van gemeenteraadslid Stoffer is Mulder weer gevraagd om in de gemeenteraad te komen. Daarnaast heeft hij een drukke baan en is hij drukbezet met kerkenraadswerk. Dus geen tijd meer voor de rubriek. Maar Eric Kroes houdt zich aanbevolen voor nieuwe oude foto's, de rubriek blijft bestaan.

De Brink in Elspeet is na een flinke opknapbeurt feestelijk in gebruik genomen met een dorpsfeest met waterballet, barbecue en optredens van Elspeets Fanfare en de Meulezangers. In de directe omgeving mag in de blauwe zone met een kaart maximaal twee uur geparkeerd worden. Even naar de bakker of drogist? Toch maar de kaart gebruiken.

PEUTERS Gelukkig, Peuterspeelzaal Klein Duimpje kan doorgaan. Doomijn stopte met de peuteropvang in Elspeet. Buiten Schoolse Opvang Vrij Spel nam de rol van Doomijn over en startte begin juli aan de Uddelerweg. Wilmy van de Steeg van BSO Vrij Spel is blij dat zij met de drie scholen en de gemeente tot een oplossing is gekomen. De peuters en kinderen in de buitenschoolse opvang zijn hartelijk welkom.

In Speuld is nu een dorpstuin met de naam Neeltje Paotershof. Het was in de zomer al een drukte van belang in de prachtige tuin met mooie gewassen. Jan Essenburg die de naam bedacht, kreeg 5 kilo aardappels uit de tuin.

(Tekst gaat verder onder de foto).

LEEFBAAR DORP Blijft Garderen in de toekomst leefbaar? Die vraag leeft bij een ongerust Plaatselijk Belang Garderen. Uit onderzoek bleek dat het aantal ouderen in dit dorp drastisch toenemen zal maar de leefbaarheid gaat er niet op vooruit, ondanks de plannen voor het nieuwe dorpshuis. Garderen maakt zich zorgen, ook het drukke vrachtverkeer dwars door het dorp is velen een doorn in het oog. De eerste werkzaamheden voor het nieuwe dorpshuis zijn gestart 17 december. De verwachting is dat in het najaar het nieuwe dorpshuis met de sportzaal kan worden opgeleverd.

IN BEELD De vakantie ging voorbij en de kranten draaiden weer op volle toeren. De pagina's werden gevuld met sportactiviteiten, toernooien, naderende competities, veel jarigen en lezersnieuws. Bruidsparen, soms al tientallen jaren getrouwd, werden in het zonnetje gezet.

WILD Waar een klein dorp groot in kan zijn? Nou, in Wilddagen bijvoorbeeld. In Vierhouten weten ze al zo'n 20 jaar precies hoe ze het best hun 'Rondje Vierhouten' moeten presenteren. Inmiddels heeft Vierhouten ook een eigen, supermodern sportcomplex. Sportpark De Keet-Horsterhoek is de naam en de kop boven het artikel in De Band? 'Vierhouten trots op het hybride veld'.

Ook trotse, en vooral blije gezichten op de bijrijderstoelen in de ruim 100 vrachtwagens en trucks die door omgeving reden. Een mooie dag voor iedereen. Deelnemers en chauffeurs worden altijd van begin tot eind in de watten gelegd, dankzij de sponsoren.

OUD Begin oktober startten de werkzaamheden bij het kerkplein in Elspeet, het is de bedoeling dat de geplaatste regenwaterberging wateroverlast in de toekomst tegengaat. De archeologische vondsten in de graven van voor 1800 en de aangetroffen munitie zorgden voor de nodige opwinding onder de archeologen en de inwoners.

LICHT De Lampionoptocht in Uddel werd onder zomerse temperaturen gelopen. Dit keer hoefden de fakkels geen warmte te geven. Gewoon in je t-shirt meedoen is ook wel een keer leuk. De lampionoptocht in Garderen werd extra sfeervol door het ontbreken van straatverlichting. Gelukkig waren er de lichtjes in de duisternis.

In Uddel houden ze van muziek want de zaal voor het optreden van de Marinierskapel was uitverkocht. Een geweldig optreden van dit in binnen- en buitenland bekende orkest bracht het enthousiaste publiek tot een staande ovatie.

SINT De intocht van Sinterklaas levert altijd mooie plaatjes op. In Garderen was hij bijna de hele dag voor allerlei activiteiten en ook in Elspeet gonsde het van de activiteiten in het Kulturhus. In Uddel ging de stoet eerst door het dorp, de gele mini cabrio met daarin een opgevouwen Sint, reed achter de muziek aan.

En van Sinterklaas ging het al snel naar Kerst. In ieder geval wel bij de winkeliers want de aanbiedingen stroomden binnen. Veel kerstuitvoeringen, kerstmarkten en bijeenkomsten. Maar het ware kerstgevoel zit toch vanbinnen en daarmee kan iedereen dit jaar afsluiten, klaar voor een nieuw begin!

En blijft u vooral nieuws aanleveren !