• Het Jeugd Muziek Podium is door Lions Putten en CultuurPutten in het leven geroepen.

    Cultuurkust

Jeugd Muziek Podium mogelijk jaarlijks evenement

PUTTEN Om de musicerende jeugd in Putten een kans te geven hun talent te laten zien is het Jeugd Muziek Podium Putten in het leven geroepen door Lions Putten en CultuurPutten. Muziekdocenten en hun leerlingen zullen op 1 juni samen optreden in Stroud.

Maranke Pater

Het oorspronkelijke idee voor een Jeugd Muziek Podium komt bij Ton Hoogstraat vandaan, lid van Lions Putten. ,,Zoals dat bij de Lions gaat bespreken we een plan als dit met elkaar en zo is de bal verder gaan rollen en hebben we samen deze avond bedacht. Ik heb kinderen op de Streekmuziekschool gehad. Twee keer per jaar gaven ze uitvoering van alle leerlingen. Voor mijn kinderen was dit een hoogtepunt. Ze vonden het niet alleen spannend, maar het is ook goed voor de ontwikkeling van het kind. Als je muziek maakt, moet je dat ook een keer op een podium kunnen maken.” Toen de Streekmuziekschool stopte, werden er door diverse individuele muziekdocenten voorspeelavonden georganiseerd. ,,Het nadeel hieraan was dat zo’n avond vaak alleen over het eigen instrument ging. Ook hebben muziekdocenten niet de organisatiekracht gehad om hun activiteiten te bundelen tot het Jeugd Muziek Podium zoals het nu is.” Het Jeugd Muziek Podium past volgens Hoogstraat helemaal in het straatje van Lions Putten. ,,We zijn allemaal ondernemers of hebben een functie bij een bedrijf of een instelling waarbij een groot beroep wordt gedaan op ons organisatievermogen. Lions Putten zegt al jaren dat ze iets wil doen ter vervanging van het verloren gaan van de Streekmuziekschool.”

In het verleden heeft Lions Putten actief meegeholpen met de organisatie van Klassiek in de Natuur op Landgoed Schovenhorst. ,,We hebben destijds het evenement mee gefinancierd, op voorwaarde dat leerlingen uit het basisonderwijs ook een programma aangeboden kregen. We hebben ons toen echter alleen gericht op musici die redelijk hoog in de piramide zitten qua opleiding en vermogen om op te treden. Het is belangrijk dat lokale musici ook een kans krijgen.”

Robert Vroegindeweij, cultuurfunctionaris bij de gemeente Putten biedt het Jeugd Muziek Podium een podium in Theater Stroud. Vroegindeweij: ,,Er zijn heel wat muziekdocenten die lesgeven in Putten. Zeven van hen hebben aangegeven dat ze een optreden willen verzorgen tijdens het Jeugd Muziek Podium.” Tijdens het Jeugd Muziek Podium treden grote groepen als de Veluwsche Sanghertjes op en een strijkorkest van musicus Roelof Klaassen. Vroegindeweij: ,,Of het nou zang, gitaar, dwarsfluit, viool of piano is: er bestaan verschillende instrumenten en genres waarbinnen de leerlingen met hun docent optreden.”

Als het Jeugd Muziek Podium een succes wordt, willen zowel CultuurPutten als Lions Putten er een jaarlijks terugkerende traditie van maken.

Het Jeugd Muziek Podium begint om 19.00 uur en eindigt rond 21.30 uur. Andere belangstellenden kunnen zich aan de zaal melden.